Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 50 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074516
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
62
1414
1476
11873
31985
388978
6074516

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:30

Wijnkennis voor starters: barriques

Voor het maken en het opslaan van wijn wordt vaak gebruikt gemaakt van houten vaten. Met onderstaande tien nuttige weetjes leer je een heleboel over die houten vaten, waarover wijnliefhebbers zo uitgebreid met elkaar kunnen praten.

 

    *Gallisch vernuft

    Aan de Romeinen danken we de wijnbouw, maar het waren de Galliërs die wijn voor het eerst vervoerden én opsloegen in houten vaten.

  

 *Soorten hout

    De meest geschikte houtsoort voor wijnvaten is eiken; toch worden ook nog steeds andere soorten hout gebruikt, zoals kastanje en acacia.

   

*Oude eiken

    Om het hout voor een wijnvat te leveren, moet een eik tussen de 180 en de 250 jaar oud zijn.

    Waterdicht, lekker smaakje en complexiteit

    Eikenhout is beter dan andere houtsoorten waterdicht én geeft smaakstoffen af die we in de loop der eeuwen hebben leren  waarderen. Bovendien kan eikenhout, bij het juiste gebruik, meer complexiteit aan een wijn geven.

   

*Frans, Russisch, Amerikaans, Italiaans

    Hout uit bepaalde eikenbossen in midden-Frankrijk is favoriet voor wijnvaten. In opkomst is ook eikenhout uit Rusland. In de nieuwe wijnlanden wordt vaak het hout van de Amerikaanse witte eik gebruikt. Die houtsoort wordt in Europa meestal gebruikt voor ‘gemengde’ houtrijping: deels Frans, deels Amerikaans. Op Amerikaans hout rijpen wijnen sneller, omdat het grovere poriën heeft. Het geeft ook meer vanillesmaak af. In Italië rijpt wijn vaak op grote vaten (foeders) van Slavonisch eikenhout. Grote vaten worden ook in Duitsland en Oostenrijk gebruikt, vaak van ‘eigen’ houtsoorten.

    

*Barriques uit Bordeaux

    Het meest bekende houten vat is de Bordeauxse barrique, een vat van 225 liter. Vanouds is dit de standaardmaat voor de vaten die de wijnhandelaren i n die regio gebruikten. Er  zijn ook barriques met een andere inhoud; die uit de Bourgogne is goed voor 228 liter en in de Champagne zijn er van 205 liter.

   

*Drogen

    Eikenhout wordt in planken aangeleverd bij een tonnelerie. Daar ligt het nog anderhalf tot drie jaar opgeslagen voordat het gebruikt kan worden voor een vat. In die tijd ‘droogt’ het hout en raakt het allerhande ongewenste stoffen kwijt. Als hout te nat wordt verwerkt, geeft dat een onaangename smaak aan de wijn.

   

*Toasten

    Om het hout de juiste kromming te geven, worden de duigen verhit door middel van een vuurtje. Ze worden dan makkelijker buigbaar. Dat verhitten wordt ‘toasten’ genoemd.

   

*Licht, medium, sterk

    Kuipers toasten de vaten op bestelling: de wijnproducent geeft aan hoe stevig hij zijn vaten gebrand wil hebben. Een lichte toast levert uiteraard mildere smaken op dan een zware toast. Daarnaast zijn er ook verschillen tússen kuiperijen: wijnproducenten experimenteren dan ook met vaten van verschillende kuipers.

 

(Bron: Wijnbeurs/ M.Beukers. Bewerking: Wijnwijs)