Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 82 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074548
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
94
1414
1508
11873
32017
388978
6074548

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:43

Wijnkennis voor starters

Châteauneuf-du-Pape is met afstand de bekendste en meest gerenommeerde appellatie uit de Rhône-vallei. Een regio in Zuid-Frankrijk waar al sinds de 14de eeuw hoogwaardige wijnen worden gemaakt en ook wel het baken voor de Franse wijncultuur genoemd.

 

Grondsoort

Wat is er zo speciaal aan de wijnen uit deze regio? Het mediterrane klimaat én de grondsoort. De vrij zware grindhoudende bodem, die hoofdzakelijk bestaat uit rode aarde en klei met daar bovenop markante grote ronde keien, zorgt ervoor dat ook in de nacht de warmte wordt vastgehouden. Hierdoor ontwikkelen de druiven veel smaak en krijgen de wijnen een hoog alcoholgehalte.

 

Er worden in de Châteauneuf-du-Pape met name rode wijnen geproduceerd. Een rode Châteauneuf mag van één tot dertien verschillende druivenrassen gemaakt worden. De meeste wijnen bestaan maar uit een paar verschillende rassen en Grenache is hiervan de belangrijkste.

 

De 13 druivenrassen zijn:

- Voor rood: cinsault, counoise, grenache, mourvèdre, muscardin, syrah, terret noir en vaccarese

- Voor wit: bourboulenc, clairette, picardan, picpoul blanc en rousanne

 

Categorieën

Grofweg zijn de wijnen in 2 categorieën te verdelen:

- Traditionele methode: volle, kruidige en complex wijnen die jaren bewaard worden en zich pas goed laten zien na enkele jaren fleslagering. Wijnen met veel aroma-nuances, zoals kersen, zwarte bessen, pruimen, chocolade, kruiden, hout, etc.

- Moderne methode: de nieuwe generatie wijnbouwers combineert oude tradities met wat modernere opvattingen over wijnbouw, waardoor de wijnen tegenwoordig al na een jaar of drie op dronk kunnen zijn. Dit zijn fruitige en lichte wijnen, die vaak ook wat goedkoper zijn.