Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 149 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074615
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
161
1414
1575
11873
32084
388978
6074615

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:12

Wijnkennis voor starters

 

Iedere wijnliefhebber kent de pinot blanc uit de Elzas. De druif, die daar als ‘het werkpaard’ bekend staat, is jarenlang voor chardonnay doorgegaan, maar werd in 1896 op het congres van Chalons officieel onderscheiden van de chardonnay en als zelfstandig erkend. Geboortestreek is waarschijnlijk de Bourgogne. De pinot blanc is een mutatie van de pinot gris, die op zijn beurt weer een mutant is van de pinot noir. Aan synoniemen geen gebrek: in Frankrijk kennen we de druif ook als clevner, in Duitsland als weissburgunder en in Italië als pinot bianco. De Elzas heeft het grootste pinot blanc-areaal.

 

De pinot blanc gedijt goed in relatief koele (wijn)klimaten, maar houdt wel van warme, diepe bodems. Behalve in de Elzas wordt de druif ook op significante schaal aangeplant in Duitsland, Noordoost Italië (Friuli, Alto Adige) en Oostenrijk.

 

De pinot blanc, kleine gele druif, rijpt vroeg in het seizoen. Heeft een flink suikergehalte. Geeft meestal vrij neutrale wijnen met een ingetogen geur. Geur en smaak hebben aroma’s van appels, peer en soms ander wit fruit, dat zich bescheiden presenteert. De jonge Pinot Blanc-wijnen hebben een vrij laag zuurgehalte en zijn daardoor ongecompliceerd en goed toegankelijk. De vollere versies van de Pinot Blanc kunnen daarentegen een stuk rijker zijn met, afhankelijk van terroir, een bloemig aromaprofiel en het tropisch fruit van de chardonnay, aangevuld met boterigheid in het geval van houtrijping. De vroegere verwarring met de chardonnay is daarom begrijpelijk. In de Elzas wordt de pinot blanc vaak vermengd met auxerrois hoewel dat meestal niet op het etiket staat. Het is daar zelfs mogelijk dat er Pinot Blanc op wordt vermeld, terwijl de wijn voor 100 % van auxerrois is gemaakt. Pinot blanc is ook onmisbaar voor de mousserende wijn Crémant d’Alsace.

 

(Bron:  Vins d’Alsace/Wijnbloggers)