Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 46 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074389
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1349
1533
1349
11873
31858
388978
6074389

Uw IP: 34.237.52.11
17-05-2021 23:30

Lach door de dag

Wijn koelen in 45 seconden. Door het spul flink door elkaar te schudden. Dat ‘persbericht’ kreeg ik liefst 4 x in de mailbox. Van en namens ene Ruud Berendsen, een voorlichter van een PR-bureau, die het op zijn beurt zegt te hebben gestuurd ‘namens de Europese Commissie DG R&I’. Hij vindt kennelijk dat hij die letters achter ‘commissie’ niet verder hoeft te verklaren. Brussel is Brussel en daar hoor je je maar voldoende in te verdiepen om al die bureaucratische opsplitsing te kunnen decoderen. Dank voor het in ons gestelde vertrouwen, Ruud. Want wij hebben al eerder van buiten geleerd dat het hier gaat om het ‘Directorate-General for Research and Inovation van het Institute for Health and Consumers Protection, opererend onder de Europese Commisie. Nooit eerder hebben wij mogen beleven, dat een directoraat met een commercieel getint bericht naar buiten treedt, maar in Brussel lijkt niets meer onmogelijk.


Wat wil de man ons nu eigenlijk tot vier maal toe duidelijk maken? Dat je een fles wijn, een pak of een bag-in-box ‘effectiever’ kunt koelen dan met de huidige mogelijkheden. In driekwart minuut zakt de temperatuur naar 4 graden. En daar hebben we het onnavolgbare Rapidcool-systeem voor. Dat koelt met ‘minder kosten’ en milieubewuster. Als dat geen toucherende trefwoorden zijn in een maatschappij van ideologische zakkenvullers en nog steeds niet betalende ‘habitat’-vervuilers, weten wij het ook niet meer. Niettemin worden wij in het ‘persbericht’ met deze slagzinnen ‘voorgelicht’:

 

  • Rapidcool koeltechniek 80% effectiever dan bestaande koeltechnieken
  • Mede ontwikkeld door Nederlandse organisatie Re/genT met steun van de Europese Commissie
  • Groene technologie maakt drankkoelkasten overbodig

En dat kan, want de berichtgevers zijn graag exact, jaarlijks wel 219 tot 832 euro per koelkast 'winst' opleveren. Maar dan wel afhankelijk van het type. Hebben die kasten  een open voorzijde dan is de besparing 80%. En zitten er glazen deuren in dan is dat 54 %. Al eerder hebben de concurrenten geprobeerd zo’n snelkoel-record te halen. Maar ze kwamen niet eens in de buurt van wat Ruud ons voorhoudt.


Die door-elkaar-schudder, want daar komt de vondst op neer, werd bedacht door het Britse Enviro-Cool (UK) Limited. Dat bedrijf toucheerde daarvoor van de Europese Commissie een subsidiebedrag van dik negen euroton. En ze gaan er daar nog meer aan verdienen. Want als supermarkten er voordeel in zien, wordt het een goudmijn. Uit de besparingen zou dan weer een leuke kortingsactie op wijn kunnen worden doorgevoerd. Een win-win-win-situatie dus.