Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 120 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074586
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
132
1414
1546
11873
32055
388978
6074586

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:01

Lach door de dag

En wat lazen we weer eens over een vaderlandse wijnmanifestatie? Jawel, er worden weer ‘masterclasses’ gegeven. Die zijn er tegenwoordig in allerlei gradaties. Ten eerste wordt die naam vaak misbruikt voor PR-figuren die hun eigen wijnhandel omhoog willen kletsen. Ten tweede door een Frans promotiebureau dat vaak wijnschrijvers inschakelt en die maar even omhoog laat vallen om wat extra publiek te trekken. En ten derde door wijnboeren die vaak op droevig niveau over hun eigen negotie komen praten. Wij hebben aan dat titelmisbruik in een serie columns al uitvoerig aandacht besteed. Maar er blijven hardnekkigen die altijd weer een excuus bedenken om met die inflatie door te gaan. Laatst hoorden we zelfs een magister vini beweren dat zijn wijn-‘colleges’ eerder een ‘master’-niveau hebben dan dat van menige gediplomeerde Master of Wine. Tja, wie zichzelf niet kietelt. En een ander vond dat die naam ‘in het spraakgebruik’ zo normaal is geworden dat niemand zich er meer aan zou storen. Nou, daar wensen wij in geen geval medeplichtig aan te raken.

Voor het Nederlandse Wine and Food Festival op 3 juni in Amsterdam zijn er ook weer van die quasi-masters aangekondigd. Wij citeren uit een ‘persbericht’: “Gedurende deze dag zullen er een AANTAL masterclasses WORDEN verzorgd door diverse producenten uit onder andere de Loire en Cahors. Zij zullen PERSOONLIJK ( hoe anders? ) hun wijnen van commentaar voorzien. Ook ZULLEN er EEN masterCLASSES gegeven worden over rosé en champagne. Enkele van deze proeverijen worden OMLIJST door gerechten van een chef ”.

We gaan er graag vanuit dat de gerechten en de wijnen op dat festival van een kwaliteit zijn die het stuntelige Koningslied- Nederlands waarin deze zinnen werden gegoten ver overtreft.