Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 165 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074631
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
177
1414
1591
11873
32100
388978
6074631

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:17

Lach door de dag

In wijnland komen we nog geregeld ‘bloggers’ tegen die ons even komen vertellen hoe het heurt. Ze bedelven ons onder bij elkaar gescharrelde info, die ze dan opdissen alsof het de absolute waarheid is. En dat gebeurt dan in van die ‘ontaal’ die kenmerkend is voor deels ‘geletterden’ die vinden dat het er zo best mee door kan. Want anderen brengen het er nog beroerder af. Lees en frons je wenkbrauwen over halfware beweringen en taalgebruik. Afkomstig van Manners.nl, ‘de mannen (!) website met gevoel voor STIJL’. Ja, ja....

 

‘Hoe belangrijk is het type glas voor het TYPE drank? Je kunt DIT op verschillende manieren INTERPRETEREN. Sommigen beweren dat de vorm van het glas een grote invloed heeft op de smaak van de drank omdat de drank naar de juiste plek op de tong wordt gedirigeerd. Een smakelijke en romantische gedachte, maar onjuist. De WETENSCHAP IS HET ER namelijk al een aantal decennia OVER EENS dat je overal op de tong het totale SMAAKASPECTRUM kunt PROEVEN.

Toch heeft de vorm van het glas wel degelijk EEN invloed op de smaak en de geur van de drank. Sommige modellen zijn geboren uit commercie en hebben een puur decoratieve functie. Andere modellen echter, zijn zo gemaakt dat alcoholdampen eenvoudig kunnen ontsnappen, de alcohol juist wordt vastgehouden, kleine hoeveelheden drank de mond bereiken of je hand de drank wel of juist niet verwarmt. Dus: wat zijn de ESSENTIËLE glazen die jij in huis moet hebben om optimaal van je drankCOLLECTIE te kunnen genieten?


Het juiste glas voor wijn


Nergens vind je zo’n onnodige variatie in glazen als BIJ (rode) wijn. Ware snobs zullen je vertellen dat elk type wijn een ander glas vereist. Misschien dat zij het verschil proeven: jij niet. Bij wijn is het ZAAK OM TE ZORGEN voor een goede BASIS bestaande uit: een glas voor rode wijn, een glas voor witte wijn en een glas voor champagne. Voor de rode wijn, zou je kunnen gaan voor het exemplaar dat bij jouw meest gedronken wijn ‘past’. TECHNISCH gezien, hebben bijvoorbeeld PINOIT(!) Noir, BORDEAUX(!)  en Cabernet Sauvignon hun eigen glazen. GA voor één van deze varianten of een ALGEMEEN RODE WIJNGLAS en je ZIT goed. Een WITTE WIJNGLAS heeft een langere steel om warmte-overdracht van je hand te voorkomen'.

 

Over 'gevoel voor stijl' gesproken...