Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 47 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074656
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
202
1414
1616
11873
32125
388978
6074656

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:30

Column: ‘Lekkere’ wijn

 

Al die proeverijen. Wat moeten we ermee. Soms zijn er wel vijf op een dag. De ene al ‘exclusiever’ dan de andere. Of zo’n wijnmaker vliegt zich even in, met een paar flessen onder z’n arm. Van het type flamboyant, dat een paar dagen later geheid in de krant staat, die dan heeft mogen meegenieten. En dat moeten wij, denken ze daar, beslist weten. Wijn is cultuur. Wijn is ‘hot’. Wijn is, mits met mate genipt, goed voor je. Dus vandaar. Maar laten we er geen gekkenhuis van maken. Wat er alleen al aan wijnimporteurs in ons land rondloopt, grenst voor zo’n inktvlek op de wereldkaart aan het onbevattelijke. Ze zijn niet alleen niet meer weg te slaan van internet, feesboek of van die opgepepte wijn-‘events’, ze organiseren bovendien zèlf nog degustaties. Meestal niet geheel gratis, om proeftafelschuimers buiten te houden. Al die proeverijen zijn ‘heel bijzonder’. Daarom ga ik alleen nog naar de allerbijzonderste. Waar horkerig gedrang je niet van de beste flessen afhoudt. En waar nog beschaafd in niet overgestroomde slokvangers wordt gecracheerd.

 

Communicator

 

In feite is onze samenleving al doordrenkt van wijn. Van gemiddeld 3 tot 4 euro per fles, met uitschieters tot een tientje als verjaardagscadeau. En het houdt maar niet op. Ieder kwartaal rollen er weer nieuwe ‘wijn’-communicators van de band. Die aan de zoveelste domme generatie ‘met passie’ gaan uitleggen wat nou echt drinkbaar is, waarom, en wat je tot dan toe in je leven hebt gemist. Ze proberen genetisch onderbedeelde palatums van een teflon-laag te voorzien. Zodat je er lang genoeg mee vooruit kunt om wijnboeren aan omzet te helpen. Ze brengen je ook bij dat wijn ‘leuk’ is. En dat die helemaal niet méér kapot maakt dan je lief is. Als je de educatieve richtlijnen maar volgt. Want wat, godbetert, stelt een natie nog voor zonder wijn! Oogt even grijs als contra-creatief. Even fantasie- als seksloos. Daarom roept de wijn-‘communicator’ ons massaal op om aan de wijn te gaan en te blijven. Want, zo heeft collega Cuno (waar blijft z’n gids) mij  bezworen, ‘van bier ga je boeren’. Aan de wijn dus. Maar op één voorwaarde: hij moet ‘vooral lekker’ zijn, roepen onze proefcoaches in koor. Wat daar dan onder valt, bepaal je zelf, zeggen ze er ten overvloede bij. Maar wee degene die de ‘verkeerde’ lekker vindt. Die wordt onmiddellijk verbannen naar de onderwereld van gootsteenwijn-genieters.

 

Geen heil

 

Dezer dagen las ik weer van die gratuite ‘wijnspeak’. In het kleurloze proza van een ‘columnist’. Die legde maar weer eens met passie uit dat rode wijn en vis niet met elkaar hoeven te vloeken. De slotzin van z’n wijnpreek luidde: drink gewoon wat je lekker vindt. Alsof een officier van justitie na het voorlezen van z’n aanklacht tegen de gedaagde zei: en ga verder maar je eigen gang. Dat is nou precies het soort wijnschrijverij, waarin mijn Britse collega Jefford geen brood meer ziet. Je wordt er niet wijzer maar juist narriger van. Omdat dit al eindeloos herhaald gezever duidelijk wijst op het uitdrogen van de inspiratiebron. Wijnduiders die hun discipelen eerst toespreken alsof ze nergens de ballen verstand van hebben, ze  vervolgens met brallerige proefnotities om de oren slaan en ze na die geseling proberen te troosten met de dooddoener: drink vooral wat je lekker vindt, die moeten ze maar eens in hun eigen onzin laten vergisten. Dan blijft er niet eens meuk meer over. Maar bezinksel dat geen extra persing meer waard is.