Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 184 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070594
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
911
1736
9427
13592
28063
388978
6070594

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:47

Column:Wijnpassie

 

Wie dacht dat het onderhand wel ‘passé’ zou zijn, heeft zich lelijk vergist. Zelf Petraeus heeft er z’n vijfde generaalsster voor moeten opgeven. Want ‘Passie’ heeft ook hem het verkeerde slaapvertrek in gedreven. Niks geleerd van onze eigen Jack de Vries en z’n adjudante. Het vlees blijft zwak, al is het nog zo fraai verpakt. Passie ‘heerst’ nou ook al onder polderlandse sorry- en kroepoek- politici. Daarmee worden net zo gemakkelijk excuses voor het verkeerd afknijpen van weerloze senioren gemaakt als opponenten geoorvijgd. En er springt geen toespraak meer uit de printer of het woord passie komt erin voor. Ga vooral boven de veertig ook niet ergens zonder passie solliciteren. Dan ben je na een maag-folterende kop koffie binnen vijf minuten weer uitkeringstrekker.

 

Dwang

In de wijn, ik zei het al eerder, is het ook een en al passie. Iedere amateur-wijnblogger bedient zich per afgescheiden boodschap wel een paar maal van die term. Vooral lesgevers die eraan verdienen zijn er gek op. Die houden vol dat ze niet door geld, maar door louter passie worden gedreven. In Brabant laat zo’n dame al voor vier dorpen van haar site knallen dat ze overloopt van wijnpassie, voor 395 euro per cursus. Er wordt dus druk in wijnpassie gehandeld. Zo roept lesboerin Claudia van Dongen ons toe dat ze haar passie graag ‘wil overbrengen’. Godbewaarme voor al die diplomadwang die je zelden of nooit de titel Master of Wine zal opleveren, maar hoogstens het lef om ‘masterclasses’ te geven. Nog indringender is de roep van kennisoverdrager Paul Schmit, die zelfs een tekstbureau heeft ingeschakeld om gepassioneerd over te brengen dat hij zijn wijnpassie met je ‘wil delen’. Dat ze ‘passie voor wijn’ hebben, roepen sinds de laatste controle voor de hondenbelasting eveneens enige honderden Nederlanders ons in allerlei media en toonaarden toe. Er zijn ook al cursussen die ‘wijnpassie’ heten. En ook websites die zich letterlijk in naam van dat woord bedienen. ‘Passie voor horeca’ en ‘Puur en Passie’ zijn een paar voorbeelden. Intussen laten ook tal van wijnimporteurs en voordeeldelers ons weten dat zij het vak met passie bedrijven. Of flessen leveren waarvan de inhoud met veel passie is gemaakt.

 

Imitatie

 

Wie iets met passie doet is gepassioneerd. Oftewel: hartstochtelijk bezig. Met imiteren dus. Want wie  vandaag iets uitvindt om z’n verkoop aan te wakkeren, ziet zich morgen van iedere exclusiviteit beroofd. Zo zijn wij. Gepassioneerd in de zucht naar meeloperij, die binnen het juiste netwerk ‘loont’. Blijf je dus dynamisch en met passie door de wijngremia bewegen. En verwacht niet dat het modewoord snel ‘passito’ zal zijn. Want als in het wijnmetier de passie op is, wordt de meuk weer bevlogen opgehemeld. En voor je het weet is het jaar dan weer om en is er een markt voor een nieuwe gepassioneerde cursus.

 

P.S. wie op zoek is naar z’n passie moet niet in z’n laden gaan rommelen, maar doodgewoon de negen stappen volgen van de HOEDOE-DOENER. Klik op onderstaande link en je wordt gelukkig.

https://www.hoedoe.nl/lichaam-geest/persoonlijke-ontwikkeling/hoe-vind-ik-mijn-passie