In restaurant-Wijnhuis De Blauwe Camer zwaait Maikel Beljaars de scepter in de keuken en Tessa Ritzen voert de zwarte brigade aan. Het restaurant is op het prachtige domein van het Norbertinessenklooster Sint Catharinadal en omgeven door de wijngaard en moes- en kruidentuinen. De Blauwe Camer is een van de vijf slotjes in Oosterhout, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. In het kasteel is kloostergemeenschap Sint-Catharinadal gevestigd. Het kasteel is een rijksmonument en maakt deel uit van De Heilige Driehoek. De eerste bronvermelding dateert uit 1497.

 

Gastheerschap
Wij werden zeer hartelijk ontvangen door de bediening. Die begeleidde ons rustig naar de tafel. De bediening heeft alle aandacht aan de klanten en zorgt ervoor dat iedereen zich meteen thuisvoelt.

 

Sfeer en comfort
Het restaurant is in een frisse ruimte gevestigd. Bij binnenkomst is uitzicht op de wijnvaten voor de houtrijping van de kloosterwijnen. De kloostertafels zijn zonder linnen gedekt en de inrichting is zoals die hoort in een klooster. De stoelen zijn prima en hebben een hoog zitcomfort. Je proeft sfeer van een klooster, soberheid en rust staan voorop en enkele mooie foto’s van de zusters sieren de wand. Kortom geen overbodige opsmuk, maar een aangename rust komt over de bezoekers.

 

Onderhoud en hygiëne
Alles is nieuw, schoon en goed onderhouden en met respect voor de natuur gebouwd.

 

Aanbod
De Europese keuken met seizoensgerechten staat centraal op de menukaart, De menukaarten zijn voor lunch en diner voldoende uitgebreid. Ook aan eenvoudige lunchgerechten is geen gebrek. Het aanbod wisselt dagelijks aan de hand van wat beschikbaar is op de markt en in de tuin. De menu’s heten niet voor niets: Joie de Vivre lunchmenu en Hommage à la Saison dinermenu. Beljaars gebruikt veel groenten en kruiden in zijn gerechten en die haalt hij grotendeels uit de moes- en kruidentuin van de zusters.

 

Kwaliteit van de gerechten
De gerechten zijn op het seizoen afgestemd. De cuisson is perfect en de combinaties van ingrediënten zijn verrassend en zinneprikkelend. De start is met een amuse met onder andere kruiden en eetbare bloemen uit de eigen biologische tuin. Als voorgerecht kregen we makreel met vichyssoise (preisoep), venkel en boomspinazie en het hoofdgerecht was scholfilet met een coeur de boeuf-tomaat en een heerlijke saus met venkel. Als nagerecht kozen we voor het zoet seizoensdessert. Alle gerechten waren zinnestrelend en een genot voor het oog.

 

Kwaliteit dranken
Er staat een mooi aanbod van betaalbare wereldwijnen op de kaart. Uiteraard hebben de wijnen uit de eigen wijngaard een vriendelijke prijs. Ook zijn talrijke aperitieven en digestieven beschikbaar voor de liefhebber.

 

Conclusie
In Restaurant-Wijnhuis De Blauwe Camer is het genieten van de mooie gerechten en wijnen en de zeer vriendelijke en gastvrije bediening. Hier komen wij graag nog eens terug.

 

Zie voor meer informatie sintcatharinadal.nl/wat-te-doen/wijnhuis/ .