Onlangs was een proeverij van wijnen uit De Marken, begeleidt door Fred Nijhuis. Wij proefden zes wijnen, die in meer afleveringen worden besproken. Dit keer Verdicchio dei castelli di jesi doc spumante brut metodo classico “Musa” 2018 van Cantina Colognola, website: www.tenutamusone.it

.

Deze biologische spumante wordt gemaakt van 100% Verdicchio. Deze druiven uit Cológnola, een hoekje van het paradijs in de gemeente Cingoli, provincie Macerata, op de hellingen die leiden naar Monte San Vicino. in het hart van de regio Marche. De wijngaarden liggen een hoogte van 450 meter boven zeeniveau. De opbrengst is 90 hl/ha. De druiven worden met de hand geplukt.

 

De basiswijn wordt verkregen door de wijnbereiding van niet volledig rijpe verdicchio-druiven. De eerste fermentatie gebeurt in RVS onder gecontroleerde temperatuur. De tweede fermantatie duurt tussen de 18 en 24 maanden op gist in de fles. De wijn is fris, zacht en delicaat. De wijn heeft een mooie mousse.

 

De kleur is strogeel, het bouquet doet denken aan groen fruit dat bijna rijp is, de smaak is verfijnd met hints van vers groen fruit en witte bloemen. De wijn heeft 12% alcohol, de zuren zijn 7,17 gram per liter en de restsuiker is 7,5 gram per liter.

 

De wijn past uitstekend als aperitief en gaat goed samen met veel bereidingen van vis.De consumentenprijs van de wijn in Italië is EUR 9,40. De producent zoekt nog een importeur in Nederland.