Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Nut van wijnstudies

Wat voor nut hebben al die wijnstudies die ons maand-in-maand-uit in de maag worden gesplitst? Ze zijn er in alle maten en soorten. Berucht zijn de muizen-amigo’s. Die willen ons laten geloven dat wat goed is voor een knaagdier ook voor ons opgaat. Dan zijn er de geleerden die liefst per vierkante centimeter of per orgaan bekijken wat wijn met ons doet. Zonder zich iets aan te trekken van aangrenzend motoriek. En dan hebben we nog de categorie verslinders. Wetenschappers die er met onuitsprekelijk genoegen op uit zijn de studie-uitkomsten van hun collega’s tot de grond toe af te breken.

 

 

 

Onvoldragen
Voor al dat gedoe zijn budgetten beschikbaar die deze onderzoekers en hun kielzog-alumni aan het werk houden. Ze zijn dermate publiciteitsgeil, dat ze bij de eerste de beste ‘conclusie’ al hun toetsenbord bevuilen met de bedoeling in een prestigieus wetenschappelijk tijdschrift te verschijnen. Helaas vergeten die media af en toe naar scherpe normen te selecteren. Zodat er onvoldragen materie verschijnt, die anderen dan weer aanvallen. Wie dat niet haalt, rest weinig anders dan onder de naam van zijn universiteit naar beroemdheid te streven. Dezer dagen verschenen er weer enkele onderzoeken waarvan ik me afvraag: kan ik er iets mee. Zo nam ik kennis van deze waarlijk grootse ontdekking:

 

Verschrompeld
De universiteit van zuidelijk Californië heeft ontdekt dat 1 gram alcohol per dag het brein met meer dan een week laat ‘ouderen’. Bevat zo’n glas de normale hoeveelheid van 14 gram dan worden onze hersens daarvan drie maanden ouder. Kun je nagaan wat er dan na een hele fles wijn gebeurt. Om dat te kunnen spuien heeft de universiteit 17.000 menselijke breinbeelden uit een Britse bio-bank gevist. De geobserveerde groep was tussen de 45 en 81 jaar oud. Blijkbaar vinden de onderzoekers dat senioren boven die leeftijd het nog maar met een verschrompeld hoopje moeten doen.

 

Moeten we ons over deze ‘ontdekking’ zorgen maken? Uiteraard, vinden de onderzoekers. Anders zouden ze ‘voor de kat z’n viool’ hebben gewerkt. Maar of die écht iets betekent, is de vraag. Want er zijn talloze lieden die tot op hoge leeftijd niet kunnen worden betrapt op suf denken. Maar goed, we weten van die breinprofessor die geregeld met zo'n gehaktmassa zwaait, dat de afbraak van hersencellen door alcohol weer even snel wordt gecompenseerd als we voldoende bewegen. En dat is in dit onderzoek niet aan de orde geweest.

 

Wat er wél uit opborrelde, is leuk om te weten. Maar dat is dan ook alles.