Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 213 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501234
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
360
1302
7674
10937
46430
802392
6501234

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 05:47

Column: Wijn-zoomers

Denk je onbespied voor het zoom-scherm te kunnen zitten, blijkt dat je gedrag op afstand in de gaten wordt gehouden. Dat was de wat verontrustende ervaring van een Belgische wijn-collega. Hij doorstond enkele zoom-sessies die met het verschrikkelijke woord ‘webinar’ worden aangeduid en beantwoordde op verzoek vragen over zijn digi-gedrag. Hij was een van de 1700 zoomers die aan een enquête van het Belgische TechPuls deelnamen. Ook andere gebruiksgegevens werden bij de analyse betrokken.

 

Wat moet je ánders in een wijnjaar waarin een tijdlang fysiek niets kon, dan een webinar te baat nemen?


In zo’n periode drijven trouwens méér typen wijndrinkers boven. De thuisdrinker. De fysiek aanwezige proeverij-drinker en de digitale drinker. De eerste kon veilig achter z'n eigen glas blijven. De tweede mocht even vrij proeven, maar moest bij een draai van het virusklimaat een 2G-of een QR-proever worden. En de digitale proever kreeg te maken met het zoomers-legioen. Sommigen gingen er eens keurig voor zitten in een opgeruimd vertrek. Anderen dachten: bekijk het, ik neem er mijn gemak van. Het Belgische bedrijf heeft de reacties van respondenten geanalyseerd en kwam tot grappige bevindingen.

 

Comfort

Gemiddeld duurde een zoom-sessie 54 minuten en namen er 10 man aan deel. En die gingen niet zomaar in een ochtendjas voor het scherm zitten. Bijna 70% kleedde zich ‘casual’, oftewel in een comfort-kloffie. Een kwart douchte nooit voordat de sessie begon. En de helft vond dat je daar niet kunt gaan zitten kauwen. Niet iedereen nam een stoel bij de zoomerij. Ruim 40% vergaderde vanuit bed en 11% vanuit het openbaar vervoer.

 

Wat werd er het meest gezegd? ‘Je staat op mute’, reageerde 70%.

 

Aan het eind van de zoom-zitting zwaaide 75%.

 

En 73% ging naar een ‘happy hour’.

 

Dat gaat Wijnwijs ter afsluiting van een bewogen wijnjaar ook doen. Met niet meer dan 4 mensen over de vloer, zoals dringend wordt geadviseerd.

 

Dat gold weer niet voor de koning, vond-ie zelf. Hij tracteerde opnieuw op Oranje Bitter, zich zogenaamd van geen kwaad bewust, en liet minstens 21 man in de tuin feesten ter gelegenheid van Amalia's verjaardag. Het was buiten met gevaccineerden. Dus moest het mogen. Zijn 'excuus' was wel heel mager. De kroonprinses die geacht wordt vanaf deze leeftijd verantwoordelijkheid te kunnen dragen, kon het blijkbaar ook niets schelen.

Een slechte beurt, die we het liefst zo snel mogelijk wegspoelen.