Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 28 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501278
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
404
1302
7718
10937
46474
802392
6501278

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 06:11

Column: Champagne Boven

 

Probeer het champagne-comité maar niet onderuit te halen met de kritiek dat champagne geen duidelijk herkenbare smaak meer heeft. Het zijn bubbels die uit mengsels van zeven druivenrassen kunnen worden gemaakt.  Zeker, de chardonnay heeft in die samenstelling nog steeds de overhand. Maar wie ziet wat voor rare ándere combinaties van druiven er in wisselende percentages voor worden gebruikt, kan moeilijk volhouden dat champagne een ‘herkenbare identiteit’ heeft. Daarentegen heeft elke champagne z'n eigen identiteit. Daarom zetten experts deze variabelen geregeld in vergelijkende proeverijen. Dan gaat het om kwaliteit en karakter. De een al meer bejubeld dan de ander. Heeft onze ‘gewone’ consument daar iets aan? Nauwelijks. Want de meeste van die gecompliceerde mengsels blijven buiten diens blikveld. Voor ons land maken voornamelijk de grote merken de dienst uit.

 

 Duurzamer

Probeer het champagne-comité maar niet onderuit te halen met de kritiek dat er nog teveel ‘vieze’ champagne is. Die komt van bodems die nog niet tot die 50% duurzame wijngaarden horen. Niet zo lang geleden werden die ‘bemest’ met stadsvuil uit Parijs. En daar wordt nog steeds gespoten binnen grenswaarden die al lang hadden moeten worden herzien. Vanaf 2025 mogen er geen chemische onkruidbestrijders meer worden gebruikt, maar schadelijke bemesting is nog niet regio-breed verboden. Tot de dag van heden roepen champagne-bonzen hun broeders op om 'duurzamer' te gaan werken. Liefst biologisch, maar in dat opzicht is er nog een lange weg te gaan.

 

Probeer het champagne-comité maar niet onderuit te halen met de kritiek dat er in magere jaargangen zoveel reservewijnen moeten worden aangesproken dat er van frisse bubbels geen sprake meer is. Er gaat dan wel ‘champagne’ in de fles, maar die smaakt anders dan we gewend zijn van wijnjaren zonder opbrengst-schaarste. Vrienden vroegen mij hoe het toch kan dat een bekende merk-champagne van het ene jaar in beleving niet te vergelijken viel met het andere. Het verschil zat deze keer in de mate waarin het oogstjaar aanleiding gaf reservewijnen uit welke herkomstjaren bij te mengen.

 

Reservewijnen

Collega en champagnoloog Gert Crum heeft mij afgebracht van het idee dat champagneboeren hunkeren naar nieuwe resistente druivenrassen. De voltis is wel in beeld om bij een veranderend klimaat zieken te bestrijden en toch balans in de champagne te houden. Maar dan gaat het voornamelijk om proeven in het laboratorium. Dat mikt tot heden op 5 % in de melange. Onder de diverse kampen die er in de champagne over verschillende aspecten van groei en productie zijn, is er een kleine groep die ook in de media uitdraagt dat smaakverwatering het best kan worden aangepakt door variatie binnen de toegestane rassen. Andere experts, onder wie ook Gert Crum, vinden dat gedoe in de marge en houden het nadrukkelijk op het toevoegen van reservewijnen in niet ideale oogstjaren. De grote wijnhuizen hebben die zelfs naar variëteit, cru en oogstjaar gecategoriseerd.

 

De laatste tijd is de kwaliteit van de druiven van die aard dat reserves minder of niet hoeven te worden aangesproken. Je ziet daarom meer millésimé ( champagne van uitsluitend het oogstjaar) op de markt, al is dat afgewogen tegen de totale productie nog marginaal. Er zijn geen slechte oogstjaren meer, horen we champagneboeren zeggen,wèl is ieder jaar ánders. Afhankelijk daarvan maken de grote merken hun speciale cuvées.

 

IJzersterk

De publiciteits-machine van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne is het machtigste wapen van de professie. Die is in staat om alle negativiteit weg te blazen, of kritiek zo klein te maken dat de afzender zich bijna schaamt voor zijn gedrag. Daarmee heeft de Champagne-regio een ijzersterk imago opgebouwd met een zorgvuldig geconstrueerde merkbetrouwbaarheid, die tot heden wereldwijd heeft overleefd.

 Het champagne-comité Benelux heeft dat met zijn recente online ‘persconferentie’ nog eens willen uitdragen. En tevens dat de producenten-organisatie niet stil zit. Het virus heeft de verkoop dit jaar niet geschaad. Na een mondiale val van 17% in 2020 is in ons land de omzet zelfs gestegen.

 

Champagne blijven we dus ervaren in sterk wisselende presentatie. Om een vroegere leuze aan het adres van het Oranjehuis te parafraseren: in de eregalerij blijft Oranje Boven.