Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 102 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411959
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
754
1395
2149
10304
9564
757048
6411959

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:38

Column: Astrids wijn-schnabbel

 

Wie naar de wijnvrouwen Astrid en Thérèse ooit maar een vinger uitsteekt, krijgt onmiddellijk te horen dat ze van niemand afhankelijk zijn, alles zelf doen, persoonlijk hun assortimentswijnen uitkiezen en hoogstens onder de paraplu van de wijnpiratenclub E-luscious kruipen als ze transport nodig hebben. Daar is in de loop van de jaren stevig aan getwijfeld. Zelfs Perswijn geloofde er geen syllabe van en verweet de dames onder één hoedje te spelen met de verkeerde wijnheren. Ook enkele wijnschrijvers doken erin. En een enkeling smeerde de ‘onafhankelijke’ vrouwen aan dat zij de wijnconsument met dubbelzinnige berichtgeving lekker maakten met Bourgogne die het niet was.

 

 

 

Onware ‘feiten’
Ook het reclamebeleid van Astrid en Thérèse staat geregeld onder kritiek. In hun advertenties hebben al enkele malen zogeheten feiten gestaan, die bij nader onderzoek onwaar bleken. Waarom deze dames zo te werk gaan, is duidelijk: ze willen veel verkopen. Dat daarbij wordt gegrepen naar minder frisse middelen, deert hen kennelijk niet. Een buurman hield mij ooit de wijsheid voor: als er zaken moeten worden gedaan, ligt het geweten op de schoorsteen. Opmerkelijk ook in dit geval voor een duo dat graag voor integer wil worden gehouden.

 

Gejubel van Franz
Dat er een nog een ánder dan een transportlijntje loopt tussen E-lucious-filiaal De Wijnbeurs en Astrid Joosten, getuigt het gejubel van Larie Franz Lampe op de website. Daar wordt met veel aplomb een ‘nationale’ wijnquiz aangekondigd, met Astrid in de hoofdrol. 'Nationaal' hebben Franz en zijn mee-eters zélf verzonnen. Want er zit geen officiële instantie achter die daarmee een of ander goed doel zou willen steunen. Franz moet in de virus-wereld alles online doen. Dus ook deze quiz, waardoor het spectaculaire karakter dat De Wijnbeurs met dit 'event' voor ogen had aanmerkelijk inzakt.

 

Promotiekar

De vraag is nu: waarom leent Joosten zich voor deze pure reclameklus? Ze kreeg ooit de Wijnrank van de KVNW voor het ‘positioneren van wijn als cultuurgoed in de samenleving’. Daar valt De Wijnbeurs met zijn eerdere misleidings-trucs toch moeilijk mee in verband te brengen. Verder mogen we aannemen dat Astrid bij de Vara genoeg opstrijkt om schnabbels als deze beneden haar ‘niveau’ aan te merken. Is het een quid pro quo-karwei, omdat E-luscious voor de wijnverkoop toch méér betekent dan de dames voorgeven? Of is Joosten op een gevorderde leeftijd zo ijdel dat ze zich graag ook buiten de omroep laat gelden?

 

Hoe het ook zij, Astrid voor de promotiekar lijkt mij haar imago juist niet op te krikken, voor zover dat nog mogelijk zou zijn. Dat het de Vara blijkbaar niks kan schelen dat zij zich hierin begeeft, is al even onbegrijpelijk als de zijsprong van deze wijnvrouw zelf.