Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 49 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411905
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
700
1395
2095
10304
9510
757048
6411905

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:00

Column: Spuit blijft nog even

Frans Timmermans heeft het geweten. Links en rechts zijn critici over hem heen gevallen vanwege zijn klimaatplan. Niet doordacht. Te ambitieus. Duurdere boodschappen. Gebaseerd op huidige economische groei. Landbouworganisaties zien voedseltekorten en misoogsten aan de horizon, als doorgaat wat Frans wil: in 2030 moet het gebruik van ‘gewasbeschermingsmiddelen’ met de helft zijn teruggebracht. Dat geldt ook voor de wijnbouw, waar het gebruik van pesticiden in de productie nog altijd leidend is. In feite laat Timmermans daarmee het gebruik van de huidige ‘toegestane’ bestrijdingsmiddelen nog jaren op zijn beloop. Opmerkelijk, want de Franse regering heeft bepaald dat al in 2025 schadelijk spuiten met 50% moet zijn teruggebracht.

 

 


Dat er een overgangsperiode wordt betracht, lijkt redelijk.Wijnboeren kunnen dan uitwijken naar een schonere productie.  Zo valt in Frankrijk waar te nemen dat de biologische wijnbouw opvallend toeneemt, ook al omdat wijnconsumenten ‘gezonder’ willen drinken. Wie de deadlines voor minder gif niet kan halen, kan het met de verkoop straks wel vergeten. Intussen hebben de Fransen al officieel vastgesteld dat er een direct verband bestaat tussen Parkinson bij wijngaardwerkers en de spuiterij. Ons land begint nu eindelijk ook eens wakker te worden. We lopen, vergeleken bij de Fransen, flink achter en staan pas aan het begin van een onderzoek.

 

Geen goed

In ons land gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen die van Brussel niet mogen, beweren wijnboeren. Dat betekent dat wat ze wèl gebruiken aan de huidige Europese normen voor restwaarden in de wijn moet voldoen. En die zijn sterk verouderd, gegeven de voornemens van Frans Timmermans. Dat betekent in feite dat het gebruik van de spuit in heel Europa voorlopig niet aan banden wordt gelegd. En dat er in de wijn bestanddelen kunnen blijven zitten die Frans eruit wil hebben en die onze gezondheid naar zijn opvattingen geen goed doen.

 

Dat de club van Frans destijds meer dan 60 ‘additieven’ heeft toegelaten en ieder wijnmaker wel een trukendoos heeft waarmee hij wijn naar de gewenste smaak kan bijsturen, houdt in dat er negatieve stapeleffecten kunnen optreden. Het risico dat we ‘ongezonde ’wijn drinken, houdt dus nog wel even aan.