Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 41 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501274
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
400
1302
7714
10937
46470
802392
6501274

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 06:09

Column: Opgeblazen wijn

We hebben hem destijds als bijnaam Larie Franz gegeven. Omdat de fantasie van ‘wijndirecteur’ Lampe van De Wijnbeurs nogal eens met hem op de loop ging. We kregen dan wijn-‘waarheden’ onder ogen die hij zelf had bedacht. Daarin bracht-ie het tot ‘grand cru’ onder de verzinners van wijn-vergelijkingen. Omdat wij daarover actuele informatie wilden, abonneerden wij ons op de nieuwsbrief van De Wijnbeurs.

 

Franz nodigt daartoe als volgt uit: ‘Ja, ik wil als eerste op de hoogte zijn van de beste wijnaanbiedingen’. Taalkundig een misser, omdat De Wijnbeurs nu eenmaal niet kan uitmaken wie die ‘eerste’ is, als tientallen wijnconsumenten zich voor die nieuwsbrief aanmelden. Maar goed: enkele maanden achtereen kregen we de nieuwste informatie. Totdat we Franz’ activiteiten kritisch gingen doorlichten. Hij verkocht onwaarheden over ‘grand cru’-wijnen. Maakte ons wijs dat je als lid van het ‘vatencollectief’ wijn van die allure in het glas kon krijgen. En rommelde maar raak met wijnvergelijkingen.

 

 

 

Afgesloten
Die kritiek knaagde aan de toch al wat bedenkelijke reputatie van De Wijnbeurs.  En daar wilde Franz wel vanaf. Dus kregen wij geen nieuwsbrieven meer. Terwijl we bij opnieuw inloggen bleven lezen: “het e-mailadres is al geabonneerd”. Larie Franz had ons dus op zijn manier van het informatiekanaal afgesneden. Let wel: op zijn manier. Want hoe simpel moet je zijn om te denken dat internet geen andere wegen biedt om alles over De Wijnbeurs te weten te komen? Het illustreert hoe je het met dit intelligentieniveau toch nog tot 'wijndirecteur' kunt brengen.

 

Wie op Google de naam van Franz z’n negotie intikt, krijgt alles te weten wat-ie zelf verspreidt. En desnoods zou de informatie ook van een wijn-collega kunnen worden betrokken die inmiddels abonnee van de nieuwsbrief zou zijn geworden. Dus volgen wij nog geregeld de escapades van Franz en zijn in eigen kring bejubeld proefpannel. Dat produceert de notities en Franz pakt die dan in zijn vergelijkende vondsten in.

 

Wijnpiraat
Over dat proefteam hebben wij destijds al opgemerkt dat Franz er geen been in zag om daarin de vroegere wijnpiraat Rappe Ronnie Bergsma als 'expert' op te nemen. Justitieel onderscheiden met een bedrogblazoen. En als beloning voor moed, beleid en trouw bij het misleidend genereren van omzet in de overkoepelende directie getild. Kennelijk had het proefteam geen anti-braakmiddel nodig om Ronnies entree te slikken. Zo niet dan zou 'daar het gat van de deur’ zijn.

 

Nu zou je veronderstellen dat Franz’ bazen in de directie van E-luscious hem na al dat gedoe wel in het gareel hadden getrokken. Fout, want daar zijn ze, gegeven de dubieuze historie van de bestuurssamenstelling, wel wat gewend. Zolang de cijfers niet teleurstellen, zal de verkoop-ethiek de heren een zorg zijn.

 

En dus blijft Larie Franz zich uitputten in wijnvergelijkingen, omdat-ie vindt dat de eigen identiteit van de wijn een oppepper nodig heeft. Dus werkt-ie graag met termen als Barolo-achtig, grand cru-allure, Bourgogne-uitstraling en meer van dat moois. Ook al gaat het daarbij om druivenrassen en wijnstreken die niets met elkaar gemeen hebben.

 

Voorbeelden
Een paar grepen uit het actuele aanbod:

  • Een Chardonnay uit de Pays d’Oc , gemaakt van Limoux-druiven, heeft de ‘stijl van een Pouilly Fuissé’.
  • Een Minervois Vieilles Vignes van Château Canet is ‘nog frisser als een witte Châteuneuf’.
  • Een Blackhawk Shiraz is ‘ronder dan een Crozes Hermitage’.
  • Een Chardonnay ‘vin de France’ van Doudet heeft de ‘allure van een grote Bourgogne’.

 

Franz heeft in de verkoop dus liever niet dat een wijn ‘zichzelf ’is. Zo kan-ie blijven volhouden dat de prijs een risée is voor wat-ie biedt. Dat hij zichzelf daarmee ook als belachelijk te kijk zet, doet hem kennelijk niks. Z'n bazen hebben nog steeds niet de moeite genomen hem te adviseren met die verkooptrucs te stoppen. Dat zegt genoeg over de mentaliteit binnen de organisatie waarvan hij deel uitmaakt.