Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Zonder eiken graag

Hoe vaak hebben obers van klanten al niet gehoord: Doe mij maar een chardoneetje. Die binnenkomers hebben dan nog niet eens naar de wijnkaart gekeken. Ze hebben er ook geen idee van hoe die wijn zou smaken. Een chardonneetje kan nooit kwaad, hebben ze in hun kennissenkring opgepikt.

 

 

 

Maar zo’n glas kan net zo goed mee- als tegenvallen. Want er zijn tientallen typen chardonnay. Die verschillen zijn al herhaaldelijk uitgemeten in proeverijen. Per regio, per terroir of per wijnstijl. Of die restaurant-klant tevreden z’n glas leeg drinkt, staat dus te bezien. Het kan zijn dat-ie van wat restzoet houdt, een gruwel voor de ‘professionals’ die deze suikerziekte haten. Strak en fris, zoals bijvoorbeeld een Chablis grand cru, zal bij zo’n beginner minder in de smaak vallen, als hij zich de prijs al kan of wil permitteren. En af en toe krijgt het restaurant een compliment als het toevallig een chardonnay op de kaart heeft staan die op eikenhout heeft gelegen. Van dat laatste type is niet iedereen gecharmeerd.

 

Anything

 Dat ‘vereiken’ is in Californië jarenlang de ‘mode’ geweest. Wie daar chardonnay bestelde, wist niet beter dan dat hij geen lichtvoetige wijn kreeg ingeschonken, maar een log type. Op de duur werd daar zelfs de spot mee gedreven met behulp van de slogan ‘Anything but Chardonnay’. Naar verloop van tijd groeide daaruit een hele beweging die zich afzette tegen wijn met eikenhout. Desondanks is chardonnay een populaite wijn gebleven. In de mondiale top tien.

 

Inmiddels zijn we decennia verder en zijn er volop chardonnays in de markt, Amerikaanse, Zuid Afrikaanse en Australische, waarvan de makers willen laten zien dat ze NIET op hout zijn gelagerd. In dat geval staat er op het etiket: unoaked of: unwooded.

 

Vijanden

Als een gevorderde drinker in een restaurant vraagt naar een chardonnay zonder hout, doet hij dat dan omdat hij vindt dat chardonnay en hout elkaars vijanden zijn? Een vraag die rijst als je bij onze Nationale Overpeinzer de volgende zinsnede leest:

 

“Degenen die nóg meer zekerheid willen, vragen dan om een ‘unoaked’ Chardonnay. Alsof chardonnay en hout vijanden van elkaar zijn. Nee dus”.

 

Een opmerkelijke veronderstelling bij een wijnkeuze: die zou dan op ‘vijandschap’  zijn gebaseerd. Laten we daarom graag voor rekening van de Perswijn- afzender.