Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Uitgepraat over wijn?

Zijn jullie nou nooit eens uitgepraat over wijn? Je zou denken dat daar ooit alles over is gezegd. De consument wil hoofdzakelijk weten of een wijn-in eigen beleving- ‘lekker’ is of niet. De rest is voor die categorie toch ballast? Leuk om er iets meer van te weten, maar voor het merendeel niet zo nodig.

 

 

'Wijngedoe`

 

Zo’n 70 % van de ‘gewone’ drinkers is tevreden met het aanbod van de supermarkt. Die heeft niet zoveel op met al dat ´wijngedoe´waarmee pagina’s wijntijdschriften en wijnboeken worden gevuld. Want draait het niet steeds om hetzelfde? Deugde de oogst? Wat wordt er daarna mee gedaan? Toevoegingen, wijnmakers-trucs of de natuur z’n gang laten gaan? Rijping op staal of op wat voor hout? Nieuwe keldertechnieken? Nieuwe druivenrassen? Nieuwe methoden van opbinden en bezonnen in de wijngaard? Spuiten, hoe vaak en waarmee? Wijnboeren die iets nieuws hebben bedacht? Klimaat-maatregelen? Competities om de ‘beste’ wijn? Proeverijtjes die steeds hetzelfde verlopen? En wat krijgen we eigenlijk binnen? Het zijn maar willekeurige onderwerpen die ieder jaar weer aan de orde zijn. Hoogstens veranderen de cijfers of de toonzetting.

 

Kennishonger

 

Dat zijn zo de opmerkingen die ik te horen kreeg van een kritisch gehoor tijdens een wijnlezing. Terwijl de voorganger de wijn had beschreven als ingefluisterde poëzie van de natuur, in gevarieerde ritmen, van sonnet tot rondeel. Deels zijn die opmerkingen terecht. Maar juist in die herhalingscyclus zit het kleur- en perceptie-verschil dat wijn boeiend maakt. Wijn is al millenia geleden ons bestaan binnen gesijpeld. Werd aanvankelijk gedronken omdat water vaak was vervuild. Nu drinken we af en toe liever water dan slechte wijn. Vooral millenials zijn er kritisch op. Ze geven graag wat meer uit dan dat ze met harde, zure wijn genoegen nemen.  En ze willen als nieuwe generatie ook meer van wijn weten, zij het niet bij voorkeur uit boeken en bladen. Zij ervaren de herhalingscyclus vaak als een eerste kennismaking. Voor hen begint het wijnleven pas. Een wijnfilosoof merkte eerder op: hoe meer je van wijn weet, des te meer besef je hoe gering die kennis nog is. En is de consument eenmaal zover dat-ie wijn in zijn leefstijl heeft ingepast dan neemt de kennishonger toe.

 

Onmisbaar

 

Dat blijkt nog eens uit recente cijfers van de grootste wijnopleider in de wereld, de Wine and Spirits Education Trust. Die meldt dat afgelopen cursusjaar wereldwijd 108.584 wijnliefhebbers daar basiskennis hebben opgedaan. Die horen ook tot de lezers- en bezoekerskring van de wijn-media. En die moeten de inhoud daarop afstemmen, willen ze het hoofd boven water kunnen houden. Die inhoud kan niet heen om de herhalingscyclus die de wijnwereld karakteriseert. Maar daarbinnen volgen de veranderingen en vernieuwingen elkaar zo snel op dat informatie en duiding onmisbaar zijn.


 Hoezo over wijn uitgepraat?