Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 65 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411922
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
717
1395
2112
10304
9527
757048
6411922

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:09

Column: Dennis de Doordouwer

Zo’n Dennis vindt toch maar dat-ie het in de wijn gemaakt heeft. Nou ja, bijna dan. Er ontbreekt nog een ‘gezag-wekkend’ document dat deuren voor hem zou moeten openen: de perskaart. Daarnaar is Dennis bijna verbeten op jacht. Hij heeft zichzelf een CV bezorgd dat indruk zou moeten maken bij de FIJEV, de internationale organisatie voor wijnjournalisten en wijnschrijvers. Want Dennis denkt dat-ie dat laatste vak verdienstelijk genoeg bedrijft om in de rijen van gekende letterknechten te worden opgenomen.

 

 

 

‘Wijnschrijver’

Dennis heet van achteren Doorakkers. En wie zijn CV doorakkert ziet bij deze doordouwer nog meer wijndraden lopen. Hij meldt over zichzelf: gecertificeerd WSET-ter ‘level 3’, importeur, leraar, wijnschrijver, vlogger, jurylid en ‘brandambassador’ voor ‘wine in a can’. En oh ja: hij is ook nog ‘de trotse oprichter van Vino Vita’.

 

Die opsomming is tamelijk pedant. Bij nader onderzoek leren we dat Dennis zich de titel ‘wijnschrijver’ aanmeet, omdat hij periodiek iets uitspuugt op de commerciële website van Voermans wijnen. Daar figureert hij ook als signerend partner. En af en toe laat-ie ook iets los op een wijnboeren-site. Zijn taalgebruik verdient ook al geen ‘perskaart’.

 

‘Dennis’-taal

Een greep uit Dennis’ teksten:

  • *‘Daarnaast GEEFT ik lessen IN WIJN en wijnproeverijen en BEN IK JURY’.
  • *’Sinds 2021 ben ik ook actief in een geheel nieuw DEEL VAN DE WIJN’
  • *’Wijn is het mooiste product WAT er bestaat’.
  • *’Souvignier gris WELKE wijnen MAAKT die vergelijkbaar zijn met een witte lichte ‘BOURGONDIË’.

 

Dennis kan z’n geluk niet op als zijn opgestuurde cv weer iemand heeft verleid hem in een statusverhogende club of organisatie op te nemen. Zo meldde hij uiterst verguld dat hij jurylid mag worden voor de Berliner Weintrophy en dat hij ook mocht meedoen in die van de Mondial de Bruxelles. Als dat geen wijnkanjer is, weten wij het ook niet meer.

 

Maar dat is nog niet alles. Dennis heeft zich ook tot keizer van het wijnblikje uitgeroepen. Yes he can! Hij vindt zich DE expert voor blikwijnen. Niet dat iemand hem dat 'gezag' ooit officieel heeft toegekend. Dus heeft Dennis zichzelf maar in die positie gemanoeuvreerd. Een blik hoogdravende ambities heeft-ie al maanden open staan. When the wine is in the man, he drowned his wisdom in the can.

 

 

Ego-manie

Wie zichzelf verafgoodt in de wijn is met het woord ‘blaaskaak’ nog zwak getypeerd. Daar lopen er een handvol van rond in neder-wijnland, onder wie twee vrouwen die aan door ons aangetoonde ego-manie lijden, maar weigeren zich te laten behandelen. Ze voelen zich verheven boven het gewone wijnvolk, dat aan hun grootheid voorbij ziet. Daarom genereren zij allerlei vormen van aandacht voor zichzelf.

 

Dennis Doorakkers denkt dat zijn veronderstelde statuur wel een perskaart waard is. De FIJEV heeft ons en enkele andere collega’s gevraagd of wij daar ook zo over denken. Onze reactie: nou, nee.  Want wie ritselt voor eigen rekening en nog nooit een boeiende reportage heeft geschreven, kan zijn 'perskaart'-aspiraties beter intrekken.

 

Mocht u Dennis ergens onderweg in een narcistenveld de kop op zien steken, weersta dan de verlokking hem te plukken.