Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Nog gortiger

 

Nog gortiger kan het bijna niet. De nationale vini-clown heeft in 'de pers' weer eens tegendraads gevomeerd. Hij vindt al dat professionele gedoe rondom de wijnkeuze drie keer niks. Al die regels zijn ‘passé’, volgens de wijnheld van de beeldmedia. Je drinkt wat je lekker vindt. En daarmee uit. Zegt iemand dat iets niet kan of per se moet, of dat nu een meester-sommelier is, een gebrevetteerd gastheer of de ‘kenner’ in de vriendenkring, trek je daar dan geen bal van aan. Jij bent baas in eigen glas, vindt Ilja. Hij draait de zaak het liefst om, waar dat in zijn eigen verkoopstraatje past: uitgaan van de wijn en daar dan een gerecht bij kiezen. Ik heb dat zelden restaurantbezoekers zien doen, maar Gort zweert erbij.

 

 

Hij vindt dat consumenten zichzelf moeten opvoeden om uit te vinden wat In hun beleving ‘lekker’ is. In feite verklaart hij daarmee de vakmensen die ervoor hebben doorgeleerd buiten spel. Sommeliers? Niet nodig. Gastheren met kennis van wijn-/spijscombinaties? Links laten liggen. Allemaal zeurders aan je kop, die je willen aanpraten wat ‘past’ of ‘hoort’.

 

Wat is ‘lekker’?
Ga als het even kan naar proeverijen, wil Gort. Daar leer je onderscheidend proeven. Je smaak ontwikkelen. Druivenrassen kennen. Allemaal waar, maar lang niet iedereen heeft daar tijd of gelegenheid voor. Dus is er vaak sprake van ontbrekende wijnkennis en kan er ook niet zelfstandig een keuze worden gemaakt op basis van wat zo’n restaurantbezoeker ‘lekker’ vindt. En dan komen de profs in beeld: de gastheer of de sommelier. Die kunnen dan vragen naar de smaakvoorkeur van de eter. En hem bijvoorbeeld laten proeven van wijnen die per glas worden aangeboden. Er ‘moet’ dan niks, want de eter maakt in die situatie zelf z’n keuze.

 

Ik denk wel eens: heeft niemand bij die beeldmedia nou door dat die man uit is op zelfpromotie? En de horeca graag belachelijk maakt, omdat die te deftig zou doen en allerlei culinaire regels blijft koesteren die Gort achterhaald vindt?

 

Gelukkig is zijn ‘influence’ beperkt en kennen de meeste jongere wijnconsumenten hem niet. En zo zal hij in vergetelheid raken, nadat  het wijnmuseum z'n gestoomde sik en baret als parafernalia heeft aangekocht