Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 109 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6289624
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
283
1499
8587
11354
28168
608757
6289624

Uw IP: 3.236.55.22
18-09-2021 03:58

Rosé-monopolie

 

Ieder jaar moeten we het weer weten. Rosé dat is het wel, weet-je-wel. Wie vanaf half mei tot half oktober geen rosé drinkt, is niet voor deze wijnwereld geboren. En die wijn moet dan bij voorbaat uit de Provence komen. Die Franse regio heeft de naam het lichtend voorbeeld te zijn voor alle wijnmakers die daarbuiten ook een rosé willen of denken te maken. Zo’n sapje dat natuurlijk dik in de schaduw blijft van opper-rosé's als Whispering Angel, AIX of Miraval. Amerikaanse acteurs proberen er hun ‘lijfstijl’ mee te bevochtigen. Enkelen-die we tot vervelens toe tegenkomen in de wijnpubliciteit- hebben er al een ‘kasteel’. Anderen moeten het nog juridische ‘bevechten’. Zoals die arme George Cloony die op z’n beoogde stek met zijn aangebedene nog niet eens in de zon mag naakten. Maar hoe dan ook, de Provence maakt met al die namen goede sier. De prijzen schieten omhoog. Vooral als er al vroeg wordt gespeculeerd over rosé-‘tekorten’, waardoor de vraag nog eens extra explodeert.

 

 

 

Smoezelig wit
Kortom: rosé is pas rosé, vinden naamdrinkers, als-ie uit de Provence komt. En wil je tot de drinkers in het kampioens-resort worden gerekend, dan moet die wijn niet eens rosé-kleurig meer zijn. Zalm is al jaren uit. Gorig, soms smoezelig wit, waarin de saignée nergens meer te herkennen valt, is ‘en vogue’.

 


Al enige tijd vraag ik mij af waarom er zo weinig weerwerk tegen die overtrokken verheerlijking van de Provence-rosé wordt gegeven. Zelfs onze nationale Overpeinzer vindt dat er geen ‘alternatieven’ zouden zijn als de markt kentert en dat modieuze spul niet meer slikt. Onzin. Er is genoeg andere rosé in Frankrijk. Kijk eens naar de regio Languedoc Roussillon. Daar komen gave rosé’s vandaan tegen sympathieke prijzen. Ze hebben, al wordt er ook geïmiteerd, ook kleuren die trouw zijn gebleven aan de naam van de wijn en niet zijn gedegenereerd omdat de markt dat zou vragen. Als rosé-boeren daar hun financiële krachten zouden bundelen in een publiciteitsoffensief, dan zou de rosé-markt minder monopolistische trekken blijven vertonen zonder alle nadelen van dien. En wie buiten Frankrijk een goede rosé zoekt, vindt in Spanje genoeg wijnboeren die het tegen de soms strakke en harde Provence-wijnen kunnen opnemen.

 

Stoppen dus met die commercieel geregisseerde afgoderij van Provence-rosé’s, waarbij de proever minder wel vaart dan de maker. En waarop bovendien veel zuurballenwater meelift dat mijn glas nooit zou halen.