Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 35 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6412013
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
808
1395
2203
10304
9618
757048
6412013

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 11:07

Column: Leve de glazen fles

Wijn is lang uitsluitend uit glazen flessen geschonken. Die zien we nog overal, zij het in verschillende vormen en grootten. Maar exclusief zijn ze al lang niet meer. Het gewicht en de modieuze duurzaamheidsopvattingen hebben inmiddels tot andere denkbeelden geleid. De ‘footprint’ die we achterlaten bij het productie-energieverbruik is wereldwijd maatstaf voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. En zo zijn er allerlei alternatieven ontwikkeld voor de glazen fles.

 

 

 

‘Wijn is wijn’

Wij willen nog niet massaal aan het blikje wijn, dat vooral in de Verenigde Staten in opmars is. De combinatie van ‘nobel’ nat en metaal spreekt ons niet zo aan. Ook al niet omdat we geneigd zijn te denken dat blik de wijnsmaak negatief beïnvloedt, al zweren fabrikanten het tegendeel. ‘Het is maar net wat je gewend bent’, hoor ik van de feestgeneratie. ‘Zo’n blikje neem je gemakkelijker mee dan een fles. En dat smaakverschil, vergeleken met wijn uit glas, daar letten wij niet zo op. Wijn is wijn’.

 

Competities

Wijnliefhebbers hebben het niet zo op dat soort opvattingen. Zoals ze ook niet van harte meegaan met die blaasbalg-wijnen die ze bag-in-box noemen en in die verpakking enkele weken ‘goed’ zouden blijven. Toch melden de aanbieders juichend dat ze er veel geld aan verdienen, want ‘het volk’ kiest er steeds vaker voor bij het kamperen of een huiselijk feestje. Om die ‘bags’ in de publiciteit te houden, worden er zelfs competities uitgeschreven en wordt de kwaliteit steeds luider bejubeld. Wat de uitkomst zou zijn als fleswijnen en die uit zo’n ‘bag’, afkomstig uit hetzelfde vat, met elkaar zouden worden vergeleken, weten we niet omdat het nog nooit in een ‘challenge’ is gebeurd. Toch maar eens proberen.

 

Ooit hadden we ook de petfles voor wijn. De Hema kwam met van die plastic flessen. Daarop reageerde ‘de markt’ allesbehalve enthousiast. Je hoort er nog weinig van.

En dan is er de nieuwste ontwikkeling: de papieren, of liever gezegd de kartonnen fles. Iedereen heeft ‘m intussen wel gezien of ervan gehoord. Super-footprint, dat wel. Maar om er nou op een feestje mee uit te pakken, lijkt de tijd nog niet rijp, als die al ooit zou aanbreken.

 

 

Zwaargewicht

De glazen fles blijft voorlopig domineren. En af en toe zelfs in extreme vorm. Zo genoot ik dezer dagen van een Imperio Feudo Croze 2018 uit Manduria. Een zware primitivo met een alcoholgraad van 14,5%. Wil je er een glas van inschenken zonder te knoeien, dan moet je beide handen gebruiken. De fles met inhoud heeft een uitzonderlijk gewicht dat de 2,5 kilo benadert.

Niks ‘footprint’. De wijnboer wil benadrukken dat hij het zoekt in top-wijnkwaliteit. En daar hoort een indrukwekkende fles bij, vindt-ie. Ook in de Barolo-regio komen we die tegen. Dat transport en opslag er minder mee zijn gediend, zal de makers een zorg zijn. En al die alternatieven beschouwen ze als een degeneratie binnen de wijnbeschaving. En een afgang voor de ‘beleving’.


Daar zit wel iets in, waag ik te vinden.