Column: Voorzichtig

Dat we in een vrij land denken te leven lijkt een groot goed. Maar pas op voor de digitale cipiers. Die verzamelen over iedereen gegevens. En dat kan je vroeger of later opbreken. Daarom leren steeds meer aanhangers van de ‘participatie-democratie’ die Nederland heet zich genuanceerder en voorzichtiger van digitale media te bedienen. Ook in de wijnwereld. Wie niettemin denkt dat ie naar believen kan doorgaan met het anoniem of onder een alias spuien van gore of infame taal aan het adres van anderen, komt straks bedrogen uit. Nieuwe technieken zullen helpen daaraan paal en perk te stellen. Zodat we niet meer op facebook hoeven te lezen: ‘Als jij het ooit nog waagt mij van die koppijnwijn aan te smeren, kom ik jou net zolang koppijn bezorgen totdat je voorgoed je bek houdt’. Die tekst was bedoeld voor een 'internet-wijnshop'. Ander voorbeeld: ‘Vieze oplichter jij hoort aan de hoogste boom te hangen. Maar voor het zover is duw ik nog een glas zoutzuur door je strot. Kun je die smaak van die klote-Merlot wegspoelen’. Dat soort makkers moet dus gaan uitkijken. Want dat blijft niet ongestraft.

 

 

 

Grenzen

‘Dan moeten ze ook die columnisten maar eens aanpakken’, mailde mij een aangebrande volger. ‘Want die schrijven maar raak’. Toch is een vrije, onafhankelijke meningsuiting in een column in de verste verte niet vergelijkbaar met doodsbedreigingen op facebook. En dan heb ik het over journalistieke columns, die in satirische vorm inhoudelijk ver kunnen gaan, maar nooit ongestraft een doodsbedreiging kunnen bevatten. Daar is allerlei jurisprudentie over. De vernieuwde Raad voor de Journalistiek vindt nog steeds: columnisten hebben een grote vrijheid, mogen overdrijven en hoeven geen wederhoor toe te passen. Maar er zijn grenzen, waaraan columnisten zich over het algemeen redelijk houden.

 

Wat een column eigenlijk is of hoort te zijn, is nog nooit in een, door iedereen aanvaarde, sluitende definitie gegoten. Ooit heeft het vakblad voor professionele journalisten eens geprobeerd te omschrijven waaraan zo’n journalistiek instrument moet voldoen. Een ‘ideale’ column, zo denken vakbroeders, moet kort zijn, smakelijk geschreven, altijd een mening geven, een nieuwe waarneming bevatten en als het even kan kabaal maken. Daaraan zou nog een reeks andere elementen kunnen worden toegevoegd, zoals humor, een pointe en de afwezigheid van iedere vorm van reclame of promotie.

 

Misbruik

Vooral wat het laatste betreft vallen dezer dagen steeds meer scherts-columnisten op internet door de mand. Ze misbruiken de column-vorm om daaronder hun negotie op de meest doorzichtige manier te slijten. Of ze proberen zichzelf omhoog te worstelen naar de rijen van Bekende Wijn Nederlanders ( BWN-ers). Er is er zelfs één die in de titel van haar blog het woord ‘wijntjes’ heeft opgenomen. Dodelijker kan het bijna niet. Trouwens: hoeveel van die BWN-ers zijn er nou helemaal? Met een dozijn lijkt het me wel bekeken, al staan er een paar op de nominatie om te degraderen. Meelopers die het verdienmodel heilig hebben verklaard en daar zo vaak voor knielen dat een nieuw gewricht niet lang meer op zich laat wachten.