Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 169 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132142
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
379
1502
379
15256
27428
442528
6132142

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 05:01

Gerard Bertrand – Orange Gold 2020

orange gold

Onlangs was er een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven.

 

De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creërt hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.


Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.

 

Orange Gold 2020

Als vierde wijn beschrijf ik de Orange Gold 2020

 

Historie

De sinaasappelwijn, een originele biologische wijn die teruggaat tot de oorsprong van de eerste wijnen. Oranje wijn, ook wel amberwijn genoemd, is een bijzondere wijnsoort die de aandacht verdient. Weinig bekend, wordt oranje wijn beschouwd als de vierde meest voorkomende kleur wijn, na rood, wit en rosé. Gérard Bertrand, liefhebber van terroirs en karaktervolle wijnen, wil deze historische wijn actualiseren, met name dankzijOrange Gold, een sinaasappelwijn met biolabel, met een mooie frisheid, lichte tannines en subtiele natuurlijke zuren. Als we een eenvoudige definitie van sinaasappelwijn zouden geven, zouden we kunnen zeggen dat het een witte wijn is die gevinifieerd is als een rode wijn. Het bijzondere aan het ontwerp van de sinaasappelwijn is dat het druivensap gedurende een bepaalde tijd in contact wordt gelaten met de schillen, de pitten en de steeltjes (het geraamte van de tros). Tijdens deze maceratiefase worden de tannines geconcentreerd en verschijnt de karakteristieke ambergele kleur van de oranje wijn. De eerste wijnen, waarschijnlijk sinaasappelwijn, werden namelijk meer dan 8000 jaar geleden geproduceerd in de Kaukasus (het gebied dat Europa en Azië scheidt, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee). Het is in Georgië, de bakermat van de wijnbouw, dat we de oudste sporen van de wijnbouw vinden. De Georgiërs lieten vroeger witte wijnen weken en rijpen in begraven amforen. Dit kleine historische punt stelt ons in staat een vooropgezet idee de nek om te draaien: het waren noch de Romeinen noch de Grieken die de wijn hebben uitgevonden.

 

Vinificatie
Orange Gold is het resultaat van een voorouderlijke wijnbereidingstechniek. De witte druiven worden gevinifieerd en vergist in hele trossen, zoals rode wijnen. Deze maceratie met de stengels en de schillen zorgt voor een opmerkelijke oranje kleur met gouden reflecties en een zeer bijzondere tanniciteit. Het is een uitzonderlijke assemblage van zeven druivensoorten, hoofdzakelijk mediterraan: Chardonnay, Grenache Blanc en Viognier voegen volume toe en Marsanne, Mauzac en Muscat verrijken de aromatische complexiteit van de wijn. De perfecte beheersing van het vinificatieproces en de keuze van de druivensoorten maken er een sinaasappelwijn van met een ongewoon profiel en een opmerkelijke finesse en subtiliteit. Orange Gold weerspiegelt de levendigheid, dynamiek, mineraliteit en frisheid van het zuiden van Frankrijk. Gemaakt van biologische druiven en doordrenkt met alle nuances van hun terroir, is Orange Gold AB gecertificeerd.

 

Oogst
Er wordt een zeer nauwkeurige controle en selectie van de druiven gemaakt om perfect rijpe druiven en trossen te verkrijgen. De met de hand geplukte druiven worden voorzichtig naar de wijnmakerij vervoerd waar ze worden getapt zonder te ontstelen of te pletten. Een half-koolzuur maceratie wordt gemaakt van 10 tot 15 dagen met een lichte overpomping. Om een tannine te verkrijgen

 

Proefnotities
Kleur: Oranje
Neus: Een complexe en geurende neus, heel fris, vol met perzik, abrikoos en mirabellen aroma's.
Smaak: In de mond een zeer flatteuze aromatische frisheid, met precieze aroma's en een mooie balans waaraan de structuur body en pit geeft. Zoet en fijn, de textuur omhult het gehemelte. De proeverij eindigt met een mooie lengte in de mond die de smaakreis verlengt en een zoetbittere toets die de smaakpapillen stimuleert.
Alcohol: 13%

 

Druivenrassen: Chardonnay, Grenache Blanc, Viognier, Marsanne , Mauzac, Muscat, Clairette

Begiftigd met een mooie frisheid, lichte tannines en subtiele zuren, gaat Orange Gold goed samen met vele gerechten. Het is een wijn met karakter, de perfecte metgezel voor aperitieven met vrienden en kaasschotels om te delen. Deze opmerkelijke en heldere wijn gaat ook heel goed samen met pittig eten, vooral Indiase gerechten of Aziatische recepten. Orange Gold kan op 12°C gedronken worden om al zijn frisheid en mineraliteit te waarderen. Zijn aromatische complexiteit en de rijkdom van zijn gehemelte zullen zich ontwikkelen in het glas bij 14°C.

 

Deze wijn kost voor de consument EUR 12,90 per fles.

 

Zie voor verkoopadressen: https://tinyurl.com/298rzjap