Column: Wat is een ‘masterclass’?

astristherese

Astrid en Thérèse: vinologen die zichzelf als ‘meesterlijk’ beschouwen.

 

Een afgebakende definitie van de term ‘masterclass’ vind je eigenlijk nergens. Iedereen gebruikt hem graag om daarmee zo’n sessie op te krikken die alle kanten op kan, maar in ieder geval wijnvolk moet trekken. De laatste tijd wordt er ook geld voor gevraagd. En wat daarvoor zoal wordt opgedist is lang niet altijd ‘meesterlijk’. Herhaaldelijk heb ik vastgesteld dat belangstellenden werden opgezadeld met puur commerciële verhalen van figuren die hun eigen bedrijf ‘verkochten. En hoe vaak ik polderlandse pr-bedrijven al heb voorgehouden dat ze ‘masterclasses’ organiseerden waarbij geen master te bekennen viel, ze weten van geen ophouden.’

 

 

 

Hoog niveau

Wie denkt voldoende kaliber te hebben om een heuse masterclass op te tuigen, zal op hoog niveau ongekleurd wijnkennis moeten kunnen overdragen. En daaraan ontbreekt het nogal eens. Simpele feiten die al voor het wijnbrevet moeten worden geleerd, horen in een masterclass niet thuis. Daar komt nog bij dat de ‘docent’ voldoende ’wijngezag’ moet hebben om geloofwaardig aan het begrip masterclass te worden gelieerd.

 

Wie kunnen zich in ons land, behalve drie Masters of Wine (MW) veroorloven ‘masterclasses’ te geven? Ik heb nog niet zo lang geleden een magister vini (MV) de uitspraak horen doen dat hij daartoe qua kennisniveau beter in staat is dan menige Master of Wine. Daarom denkt hij met recht een ‘masterclass’ voor zijn rekening te kunnen nemen. Of dat voor al zijn titelgenoten geldt, is nog maar de vraag.

 

Verkoopstijl

De laatste tijd proberen ook vinologen zich aan ‘masterclasses’ te wagen. Binnenkort komt er weer zo’n digitale sessie van de ‘wijnvriendinnen’ Astrid en Thérèse. Die laten je voor een tientje of vier mee-proeven met thuisgestuurde miniflesjes (vermoedelijk uit eigen wijnvoorraad)) en leveren informatie waarvoor je geen ‘master’ hoeft te zijn. De dames kan weliswaar geen wijnkennis worden ontzegd. Maar om die uit te venten en tegelijkertijd aan statusverhoging te doen, zegt voldoende over de verkoopstijl van dit koppel, dat daarmee nogal eens in opspraak is gekomen.

 

Vinologen zijn geen ‘masters’. Ook al vinden ze zichzelf meer waard dan waartoe hun huidige titel strekt.