Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 171 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070581
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
898
1736
9414
13592
28050
388978
6070581

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:41

Column: Omfietsen

 

Dat ie daar niet eerder is opgekomen. Onze nationale wijnschrijver. Omfietswijngids. Dat klinkt al minder hebberig dan wanneer het woord ‘supermarkt’ daar nog in voorkomt. Wie voor z’n lol geregeld op de fiets zit, behoort zelden tot de goed gevulde ‘captains of industry’. Die laten alles gewoon thuisbezorgen. In die klasse hebben ze tegen hangbuikigheid exclusieve rijwielverenigingen. Waarvoor onvermijdelijk wordt geballoteerd. Ze ondernemen hoogstens seizoentochten. Met veel bierpauzes. Waarbij ze zich gedragen als vleesgeworden jonge heren. En knoeien in de sanitaire vertrekken.

De gewone lolfietser is altijd eenvoudig gebleven. Hij of zij klimt vrijwel dagelijks in de pedalen. En doet het onderweg gewoon achter een bosje. Is dat toevallig ook wijnvolk, dan kijkt het niet op een kilometer om een aardige fles te verlossen van het schap. En juist voor die omfietsers, dáár doet die wijnschrijver het voor.

 

Aanjagen

 

In de loop der oogstjaren zijn er ik weet niet hoeveel ‘fysieke’ wijnverdelers bijgekomen. En die willen allemaal wel in zo’n gids staan. Ze kleven de complimenten van de schrijver dan op de rand van het wijnrek. En hoeven dan nog amper te adverteren. Er zijn er zelfs die oude lofzangen op nieuwe jaargangen plakken. Om de omzet aan te jagen. Tja, het blijven natuurlijk grutters. En de raskenmerken zijn er door kruising niet altijd beter op geworden.

Maar vanaf nu moeten ze er rekening mee houden dat niet al die meuk nog in een fatsoenlijke gids komt. Dat werd teveel, verzuchtte eerder onze opperomfietser. Bovendien: ieder jaar die ‘afzeikwijnen, weggietwijnen, gaatwelwijnen’, dat holt de constitutie maar uit. Ik herinner me nog al dat vroegere geklaag van wijnschrijvers, die beter naast de glasbak hadden kunnen proeven dan aan de keukentafel. Ze kregen jaarlijks een paar duizend wijnen binnen, waarvan het merendeel het riool in kon. Maar om daartoe ‘gemotiveerd’ te kunnen overgaan, moest de degustateur ze zonder uitzondering wèl eerst langs het palet persen en 'cracheren'.

 

Verdeeld

 

De eigentijdse manier van proeven maakt daar onherroepelijk een eind aan. Zo heeft de opperomfietser deze keer niet meer dan 2711 wijnen ter keuring geaccepteerd. En daarvan staan er precies 338 in de gids. Hij loopt nou dus nog 1 op 8. Onvoordelig voor een auto. Maar voor een proever de hemel op aarde.

Boze tongen willen dat de opperomfietser dit jaar in een paar weken tijd z’n zorgpremie voor het leven bij elkaar heeft geproefd. Driekwart van de wijnen zou hij onder buren hebben verdeeld. Op voorwaarde dat de ja-wijnen direct ter herkeuring weer naar de gulle gever terug zouden gaan. De nee-wijnen hoefden dat niet. Nu woont de gidsschrijver in een stadswijk waar ik graag omheen zou fietsen. Omdat de integriteit daar er niet bepaald vanaf dampt. Dus proefden ze in die buurt opvallend veel nee-wijnen. Nou, dan is de rest een makkie.

 

Arrogant

 

Een deel, zegt de opperomfietser ‘is prima te hachelen’. Maar er zaten er ook bij die het Proefhoofdkwartier ‘tot razernij’ brachten. Wegens een teveel ‘aan domme bedoelingen’. Nou vraag ik je: wat is dommer. Beweren dat je (en we citeren de auteur) ‘beter proeft’ dan zo’n gidsaanschaffer, omdat je jaarlijks maandenlang van alles uitspuugt? Of toegeven dat je proefnotities (citaat)  ‘grotendeels bestaan uit geouwehoer’ dat met wijn vaak niets te maken heeft, al is het nog zo geinig?

 

‘Beter proeven’ bestaat niet. Hoogstens: ánders. En anderen opzadelen met de dooddoener dat ze een kraakwijn goed vinden ’omdat ze nooit iets beters hebben geproefd’, lijkt me van een arrogantie die de omfietser niet erg smaakt. Niettemin denkt de schrijver, zich beroemend op zijn afzetgebied, zich zo’n uitspraak wel te kunnen veroorloven. Hij houdt wel van dat soort humor.

Weet dus wat je als eenvoudige wielrijder te wachten staat als omfietsen je wordt aangeraden.