Column: Weer ‘beste wijnkaart’

 

“Beste” wijnkaarten zijn er bij dozijnen. In ons land herinner ik mij een competitie die is doodgelopen op de zwakke organisatie. Een gelegenheidsjury kreeg een aantal wijnkaarten op tafel, die bij lange na geen afspiegeling waren van wat er in ons land zoal aan wijnkaarten circuleerden. Juryleden kwamen ook niet uit hun stoel om die kaarten zelf te verzamelen. Dat zou ook een onmogelijke klus zijn geweest.

 

 


Hoe onbeholpen het ‘event’ ook in elkaar stak, het weerhield de bedenkers er niet van de wijnconsument te laten geloven dat zij ‘de beste wijnkaart’ van de natie hadden bekroond. Nadat wij het gestuntel scherp hadden veroordeeld, leverde het land geen ‘beste’ wijnkaart meer. Vandaag wordt die nog wel op eigen titel genoemd in een restaurantgids, maar dat sluit niet uit dat er geen betere zijn. Wie op internet kijkt, ziet tientallen ‘beste’ wijnkaarten uit alle windstreken. Namens allerlei afzenders, die alles behalve een homogeen gezelschap vormen. De beoordelingscriteria kunnen nogal variëren.

 

 

Kampioen

Voor het eerst heeft zich in ons land nu een club van niet nader verklaard 'Gezag' gemeld, die gouden bergen belooft. Die heet Star Wine List en probeert ieder jaar ‘de beste’ nationale wijnkaart te kunnen selecteren. Restaurant Fitzgerald kreeg deze keer de hoogste eer en won ook nog in de Grand Prix-categorie. Ook in andere landen rolde er zo’n kampioens-wijnkaart uit. En de bedoeling is dat daar (jaarlijks) een wereld –wijnkaart uit ontstaat, die geen betere kent. Aan die nominatie zijn nog allerlei verwante bekroningen gekoppeld. Een initiatief dat de organisatie geen windeieren legt en garandeert dat de naambekendheid er garen bij spint. Ida Kymmer van Star Wine List liet mij weten dat half februari zo’n 38 Nederlandse wijnkaarten zijn beoordeeld. Die zijn ofwel ingestuurd of geselecteerd door experts.

 

Verdienmodel

Deze wijze van opereren ziet er professioneler uit dan vroegere, in ons land. Dat geldt eveneens voor een kwalitatiever oordeel, met bekende sommeliers  als 'stars'. Maar ook nu gaat het nog steeds om de ‘beste van de binnengekomen wijnkaarten’. De winnaars mogen naar het ‘gouden’ podium en hun wijnkaart voorzien van Star Wine-lof. De wijnconsument neemt er kennis van en stelt vast dat een gat in de wereldmarkt met een nieuw verdienmodel is gevuld.