Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 149 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132122
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
359
1502
359
15256
27408
442528
6132122

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 04:53

Column: Laatbloeiers

 

Professioneel proeven. Gebeurt dat wel op een manier die altijd recht doet aan de wijn in het glas? Die vraag heb ik al eerder gesteld. En uit de reacties op mijn bedenkingen mag ik afleiden dat het onderwerp leeft in de wereld van erkende wijnbeoordelaars, die geregeld deel uitmaken van jury’s of proefpanels. Mijn bevinding komt erop neer dat niet alle wijnen zich zodanig presenteren dat we daar binnen anderhalve minuut een gefundeerde mening of beschrijving op los kunnen laten. Die ‘vluggertjes’ kunnen een totaal vertekende indruk van eigenschappen geven als het om wijnen gaat die hun kwaliteit eerst na uren prijs geven. Of zich zelfs pas na dagen optimaal laten kennen.Vóór die tijd blijven ze vaak 'gesloten'.

 

 

 

Bij elkaar

Enige tijd geleden is een van onze professionals begonnen dat soort wijnen langer open te houden en dan pas kennis te nemen van de ontwikkeling. Daarbij is voorlopig vastgesteld dat er nogal wat wijnen zijn, zeker in het hoge ‘gamma’, die het verdienen op die manier te worden geproefd. En niet bij de eerste teugen negatief kunnen worden afgedaan omdat zij vanuit hun karakter het palatum dan nog niet verleiden. Fraaier uitgedrukt: de intrinsieke waarde van zulke wijnen laat zich niet vangen in een 'instant'-proeverij. Daarom is mijn voorstel om onze wijn-'voortrekkers', zoals daar zijn het Nederlands Gilde van Sommeliers, geregelde juryleden van kwalitatief relevante wijnconcoursen, masters of wine en magisters eens bij elkaar te brengen met de bedoeling dit onderwerp nader te bediscussiëren. Daaruit zou dan een reeks experimentele proeverijen kunnen resulteren, bijvoorbeeld onder leiding van het sommeliersgilde, waarmee de eigenschappen van wijnen met 'tijd'-behoefte op verschillende tijdstippen kunnen worden vastgesteld. Om eens iets te noemen: stevig rood: direct proeven, dan na 1 uur, na 4 uur, na 1 dag of na 3 dagen. Aan de hand van de geëvalueerde uitslagen kan dan in de toekomst worden bijgestuurd.

 

Overtrokken

Omdat dit, bij mijn weten, nog nergens anders gebeurt, zou ons land in het vernieuwen van de professionele proeverij-inrichting leidend kunnen zijn. Want onmiddellijke ‘charmeurs’ krijgen nu vaak een overtrokken waardering, ten opzichte van de laatbloeiers, die bovendien vaak langer overeind blijven dan de eerste categorie.

 

Ik mag hopen dat er snel een initiatief wordt genomen om proeverijresultaten geloofwaardiger te maken dan ze nu te vaak zijn.