Bekakte wijncolumn

Wat drink je tijdens het koken van het kerstdiner? Dat vindt het Financieele Dagblad, gegeven de strekking van een opgenomen column, een journalistiek relevante vraag. Let wel: tijdens het KOKEN. In de keuken drink je ‘natuurlijk een glaasje-of MEER-‘ beweert de columniste die haar 'volgers' met haar eigen 'sofisticated' drinkgewoonten probeert te besmetten. En die ook nog eens vindt dat het advies van de Gezondheidsraad (één of liever géén glas per dag) er niet toe doet. Ze zegt erbij: ’Maar niet teveel: je wilt straks niet laveloos aan tafel zitten’, waar dan nog meer wordt ingenomen. De aanbevolen wijnen die de kookster letterlijk en figuurlijk staande moeten houden zijn niet altijd goedkoop. Zo kun je kiezen voor ‘borrelende vrolijkheid’ van 18 euro per fles. En dat moet in de verbeelding van de lezer dan van die taferelen opleveren, waarin partners vineuze verbondenheid veinzen door elkaar temidden van potten en pannen toe te drinken en het kokkerellen af te wisselen met geknuffel. Waarbij de keukentafel even niet voor een intensiever blijk van tweezaamheid kan worden benut.

 

 

 

 

Als je dat leest, vraag je je af: wil dat bekakte vrouwmens van die geregelde wijncolumns in het FD ons soms weer naar haar ‘happy few’- maatstaven opvoeden? Zoals ze al eerder probeerde door supermarktwijnen af te doen als te laag van niveau om ze te bespreken: 'Dat verdom ik'. En zit de hoofdredacteur, die de journalistieke kwaliteit van de inhoud moet bewaken, daar dan te slapen?

 

Onbenulliger hadden ze het bij de onderwerpkeuze niet kunnen maken. Zeker nu het crisisnieuws ons overspoelt, dient dit soort welvaarts-exhibitionisten aan het verstand te worden gebracht dat hun bijdragen niet welkom zijn. De zwelg-religie die ons dezer dagen aan onovertroffen kerstrecepten en ‘must have’-wijnen overspoelt, domineert de intentie van het Kerstfeest al genoeg. Dat de columniste desondanks een volstrekt onnutte 'column' heeft gebaard, maakt duidelijk dat haar antenne nodig in revisie moet.