Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 46 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070456
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
773
1736
9289
13592
27925
388978
6070456

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 06:59

Column: Naakt of bloot

 Bloot slaat dood, vonden onze schijnheilige verwekkers. Moet je nou eens om je heen kijken. Zelfs de wijnwereld ontkomt er niet aan. Hete plaatjes met dubbelzinnige teksten op wijnetiketten. Prikkelend vlees op wijnkalenders. Het houdt niet op. Zelfs niet bij een tochtstrip als slipje. Oostenrijkse wijnmaaksters hebben die kalender als eersten het wijnmilieu in gesleept. Als mánnen dat hadden gedaan was de wereld te klein geweest. Die mochten hem hoogstens afdrukken en verkopen. Waarmee ieders plaats duidelijk was.

 

 


Wie 'mochten' er op zo'n kalender? Kandidaten moesten er uiterlijk mee door kunnen. En niet ouder zijn dan 28 jaar. Omdat dan alles nog ‘op z’n plek’ zou zitten. Inmiddels zijn er ik weet niet hoeveel wijnkalenders. De ene al sappiger dan de andere. Ze laten de verbeelding moeiteloos aan de macht. Dromen van romige borsten, albasten dijen of uitvergrote billen, de wijnkalender hééft het.

 

 

Glimp opvangen

Waarom dat soort kalenders? Bevordert de wijnverkoop en het toerisme, beweren de bedenkers. Wie zo’n kalender aanschaft of krijgt, zou dus geneigd moeten zijn meer wijn in te slaan. Of door de wijnregio moeten gaan toeren om daar een glimp op te vangen van de verleidelijke kalender-godin.

 

Drogredenen. Want wijnmaaksters willen ook wel eens uit die kelderkleren. Doodgewoon laten zien dat ze meer in huis hebben dan hun beste cuvée. En daarom halen ze voor zo'n kalender de raarste capriolen uit. Zo is er een in de barrique-kelder op een stapel vaten getild. Met ruim zicht op gerijpt buitenwerk en al versmolten tannines.

Een ander onttrok een paar kilo lijf boven de navel met een magnum aan hongerige blikken. En nummer drie bevorderde het toerisme door een glas wijn over lust-opwekkende lingerie uit te gieten. Kortom: aan standjes geen gebrek.

 

Afgezakt

Wijn was ooit de ‘’bloem in het knoopsgat der beschaving”. Maar die is op wijnkalenders nergens te vinden. Eerder het onkruid van een afgezakte maatschappij. Waarin ook de wijncultuur ten prooi is aan bezoedeling. Moet er niet aan denken dat die pas uitgevonden polderlandse Wijnvrouwen van het Jaar ooit ‘schaars gekleed’ voor zo’n kalender zouden poseren.

Zou jij die dan ergens ophangen ter bevordering van het wijntoerisme?