Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 190 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070600
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
917
1736
9433
13592
28069
388978
6070600

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:50

Gérard Bertrand: Château L’Hospitalet Grand Vin Wit 2019 La Clape

Onlangs was er een online-proeverij van Gérard Bertrand wijnen. De producent stuurde proefflessen aan internationale wijnjournalisten die in hun eigen tempo de wijnen goed kunnen proeven.

 

De Gérard Bertrand Groep is het speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de benchmark biodynamische wijnjaren van de Languedoc creërt hij grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend voor zijn grote talent als monteur, maar ook voor zijn durf en creativiteit, werkt hij samen met zijn teams aan het laten schitteren van de wijnen van Zuid-Frankrijk over de hele wereld.Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa, Gérard was al heel vroeg overtuigd dat de wijnbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om de typiciteit van een terroir te onthullen en de Grote Wijnen uit te werken. Hij zet zich sinds 2002 in voor het pad van de biodynamische wijnbouw in Cigalus. Deze cultuur maakt het mogelijk om het evenwicht van de wijnstok en zijn omgeving te versterken. Het versterkt de kwaliteitsaanpak die hij bijna 30 jaar geleden begon. Vandaag de dag werken er binnen de groep 300 mensen om de Grote Wijnen van deze regio te onthullen. Een wijngaard in uitstekende gezondheid, een behouden omgeving en uitvergrote wijnen tonen de relevantie van de aanpak aan.

 

Château L’Hospitalet Grand Vin Wit 2019 La Clape

Als eerste witte wijn beschrijf ik de Château l.’Hospitalet Grand Vin 2019 La Clape.

 

Terroir
Aan de rand van de kust kijkt het Château de l'Hospitalet op honderd meter hoogte uit over de Middellandse Zee. De wijngaard profiteert van een semi-droog mediterraan klimaat, met een milde wintervariant, en heeft uitzonderlijke klimatologische omstandigheden: zowel door de duur van de zonneschijn, de hoeveelheden warmte die overdag worden opgeslagen door de kalkstenen en die 's nachts worden teruggegeven aan de druiven en door de effect van de Middellandse Zee die de thermische verschillen matigt en de hoogte die de zomeroven verzwakt. Twee bodemsoorten dragen bij tot de aromatische complexiteit, finesse en elegantie van deze cuvée: de mergel-kalkbodems van de Gargasien, aan de voet van de klif, rijk aan fossielen, voorzien de wijnstokken van water zomer ondanks de afwezigheid van zomerregens; en de rode mediterrane bodems uit de Barremiaanse periode, gevormd op de compacte blauwgrijze kalkstenen die uit het kreupelhout zijn veroverd, maken de ontwikkeling mogelijk van rijke en geconcentreerde wijnen. De druiven zijn afkomstig van duurzame landbouw, in overeenstemming met de Terra Vitis-aanpak, die de traceerbaarheid van de teeltpraktijken garandeert, geverifieerd door een onafhankelijke instantie.


Vinificatie
De wijn bestaat iot een mix van vier druivensoorten Bourboulenc, Grenache blanc, Vermentino en Viognier. De oogstdatum wordt per druivensoort vastgesteld als de druiven optimaal rijp zijn en na de dagelijkse proeverij van de druiven. De met de hand geoogste druiven worden pneumatisch geperst zodra ze in de kelder aankomen. Na een lichte statische bezinking gebeurt de alcoholische vergisting in 100% in Franse eikenhouten vaten. De temperatuurregeling maakt het mogelijk om de versheid en de integriteit van de aroma's te behouden. De rijping op vat duurt tussen 7 en 8 maanden tot de lente-equinox met regelmatig roeren van de moer (gedurende twee maanden). Hierna wordt de wijn gebotteld.Degustatie
Château l.’Hospitalet Grand Vin Wit 2019 La Clape heeft een lichtgeel gouden kleur. De neus is krachtig en fris: aroma's van citrusvruchten, wit vruchtvlees (peer en wig), geuren van garrigue en anijs, tonen van geroosterde hazelnoten. In de mond proef je een grote finesse en mooie mineraliteit, gejodeerde tonen met toetsen van witte peper en vuursteen. Zeer fris op de afwerking met tonen van acaciahoning.Deze mooie witte wijn heeft een consumentenprijs van EUR 25,- per flesZie voor verkoopadressen: https://nl.gerard-bertrand.com