Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 451 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070415
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
732
1736
9248
13592
27884
388978
6070415

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 06:44

Column: Scheef concours

Je zag het al meteen aan de ‘uitslag’. Een scheef beeld van aangeboden wijnen uit tien landen. De meeste uit Frankrijk, met de Elzas als belangrijkste inzender. Een lange lijst van ´palmares´ verrassend gekoppeld aan een nieuwe internationale concoursnaam: ´Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg´.Voor toevoeging van die stedelijke naam zal de stad wel wat over hebben gehad. De competitie staat nu op de agenda van jaarlijkse Strasbourg Events en beleefde onder de nieuwe benaming z'n eerste internationaal 'gepushte' editie. We kennen ook een Mondial de Bruxelles, die zo heet omdat dit concours in de Belgische hoofdstad is o n t s t a a n. Intussen reist het al jaren langs verschillende steden. Strasbourg is daarentegen net in beeld.

 

 

 Gerommel

De concoursorganisatie liet op de website weten dat het maar eens afgelopen moest zijn met al die aparte Mondialletjes voor witte wijnen. Op een goede dag zijn de organisatoren bij elkaar gaan zitten en hebben ze voor zeven van die witte wijnen het concours van Straatsburg in elkaar getimmerd. En dat wordt nu verkocht als 'een van de meest prestigieuze concoursen voor witte wijnen ter wereld'. Vóór die tijd rommelde ieder voor zich maar wat aan. Zo werd enkele maanden geleden in de Bourgogne weer een `Chardonnay du Monde` uitgerold met inzenders die kennelijk het eigen stramien willen voortzetten. Als resultaat van die competitie werd gemeld dat 700 experts vooraf (tegen betaling) waren getraind om de wijn in al zijn facetten ´te leren´ proeven. Daarvan verschenen er 300 op het concours, van wie de helft Frans. En al die proevers deden er drie dagen over om 658 wijnen te beoordelen. Erg druk hebben ze het dus niet gehad. De Chardonnay deed ook in Straatsburg mee, zonder enige informatie over eventuele opheffing van het aparte Bourgondische concours.

 

Minder serieus

De vraag is hoe de start en de uitslag van Straatsburg moeten worden gewaardeerd. Want van het totaal aantal 'winnende' wijnen uit tien verschillende landen ( er was maar één wijnbedrijf uit ons land present) kwamen er alleen al zo'n 150 alleen uit de Elzas. Met bovenaan de lijst van inzendingen de Gewürztraminer. De jury gaf daar trouwens over veel meer witte wijnen een oordeel dan over de zeven waaruit deze nieuwste ‘Mondial’ is ontstaan. Zelfs de Chenin en de Viognier ontbraken niet. Echter: als een editie zoals deze door oververtegenwoordiging van nota bene een enkele regio wordt scheef getrokken, zal de uitslag toch anders worden bezien dan wanneer de inzendingen wat meer gespreid zouden zijn geweest.
Hoe jammer dat ook is voor degenen die daaraan nog zo verdiend goud of zilver hebben overgehouden.