Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 41 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072632
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1125
1824
11465
13592
30101
388978
6072632

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:52

Column: Smaak beweegt

Soms vergeten zelfs journalisten zichzelf te verwijten wat ze een ander aanwrijven. Zo las ik op de voorpagina in een ochtendkrant dat er een kras op de kroon was 'AANGERICHT’. Dezelfde letterknecht kent ook de uitdrukking ‘zo MIN mogelijk’ niet meer, want hij schrijft herhaaldelijk ‘zo WEINIG mogelijk’. Correcte uitdrukkingen verdwijnen van de ene op de andere dag. Net zoals de roem van de voormalige ‘drie beste’ schrijvers Hermans, Mulisch en Reve, die jongeren niet meer aanspreken. Zo gaat het ook in de wijnwereld. De grote jongens van enkele jaren terug zijn al lang weer opgevolgd door wijnmakers en experts die heel andere trends prediken. Smaken veranderen, de beleving van gisteren is niet die van vandaag. En klassieke druivenrassen moeten het in de wijnkeuze steeds vaker afleggen tegen ‘vergeten’ en ‘avontuurlijke’ variëteiten die onder druk van de klimaatverandering als ‘hitte- en ziektebestendig’ weer opgeld doen.

 

 

 

Overhand
Het ooit onvolprezen hout in de wijn kreeg in beschrijvingen destijds nadruk. Nu wordt die rijping nog terloops genoemd. Waarbij korte perioden, met uitzondering van wat de wijnwetten voor klassiekere wijnregio’s voorschrijven, de overhand lijken te krijgen. Wat we verder zien is: vroeger oogsten, een deel daarvan eerder binnenhalen en mengen met wat later de kelder in komt, noordelijker en hoger aanplanten. Of druiven in een pot stoppen en de rest op z'n beloop laten. Zodat er 'orange' wijn ontstaat, die wijnduiders tot aan de dag van vandaag steeds strakker proberen te definiëren. Het zijn allemaal manieren die wijnmakers toepassen om zich vooral bij jongere generaties niet uit de markt te prijzen met zware, alcoholrijke wijnen.
Intussen verandert de wijn-‘beleving’ al vanuit de basis omdat het aantal ‘avontuurlijke’ druivenrassen in blends en ‘monocepages’ snel oprukt. Uit proefbevindingen van oudere wijnconsumenten blijkt dat niet iedereen met dat aanbod zo gelukkig is. Toch is dat de prijs die we voor een ‘smaakrenovatie’ zullen moeten betalen aan klimaatveranderingen die zich al herhaaldelijk schoksgewijs hebben voorgedaan. Een prijs die nog sterker kan oplopen en zich ongetwijfeld ook zal vertalen in de kosten per fles.