Column: Wijngender van ‘t Jaar

Waarom beginnen we eigenlijk niet aan een Wijngender van het Jaar? Dan zijn we eens en voorgoed af van al die voordringende en nominatie-zieke wijnfeministen. Die vinden dat opvallende vrouwen in de wijnbranche apart van mannen moeten worden opgestoten in een soort adelstand. Die ze zonder overtuigend geautoriseerd, maar uit eigen teelt geboren wijngezag boven tafel hebben gehesen. Die decorale verdunning is de zoveelste die we in het afgelopen decennium hebben moeten doormaken. Ieder kwartaal breekt er weer een virus los, dat na het uitwoeden opnieuw een wijnvrouw- en nog wel met wederzijds akkoord- de littekens bezorgt van een geslachtsdiscriminerend bling-circuit. Jawel, er mag één excuus-Guus in de jury zitten. Maar die heeft dan bij de blingverstreksters ook een tweezijdig profijtelijke prijs binnen gerold.

 

 


Serieuzere nominaties horen van erkend wijngezag te komen. Maar wat zich de laatste jaren zoal als ‘nominator’ aandient, staat even ver af van het wijnpaus-dom als nachtlokalen van de Paters van Scheut. Overigens een orde waarvan wij het laatste woord al vroeg door Neut hadden vervangen.

 

 

Spouwmuren

Zo heb ik pas vernomen dat Wijnkooperij De Pittige Slok de competitie Wijnspugen voor Gevorderden in het leven gaat roepen. Wie wint wordt Kwispedorus van het Jaar en mag als 'decorandus' z’n wijnkelder gratis van dubbel geïsoleerde ‘spouw’-muren laten voorzien. Eerder heb ik al horen fluisteren dat de Wijn en Voet Associatie overweegt een landelijk concours voor traditionele druiven-treders te gaan opzetten. Met als ultieme nominatie: Beste van de exhibitionistische platvoeters. Kandidaten onder maat 47 met zweetvoeten zijn van het concours uitgesloten.

 

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Iedereen in de wijn bevalt bij de konijnen af maar van ‘nominandi’. Er is zelfs na constituerend beraad een donor-organisatie opgezet, die speciaal opgeleide ‘wijnbluffers’ aflevert, op jacht naar platina en goud. En wij? Wij gedogen dat allemaal. Wij applaudisseren nog steeds voor wijnpodia vol ‘nominandi’ die zich, niets vermoedend in een eerder leven, bij elke beweging van hun lijf dienen te realiseren dat er eremetaal op hen (of ze) loert.

 

Stop ermee

In al die jaren dat ik een nominandus heb mogen aanraken, heeft mijn database-ist (oftewel archivaris) al 18.251 lieden geteld die zich met wijnbling mochten pavoiseren. Het Centraal Bureau voor de Wijnistiek (CBW) wijkt daar met 18.347 iets van af. Maar daar staat tegenover dat ze daar weer meer in tel zijn. Evenwel bereikte mij onlangs het droeve bericht dat van dit ereveld inmiddels 12.117 blingdragers naar Gene Zijde en tot hemelse wijnfestijnen zijn geroepen. Volop kansen dus voor nieuwe gezaghebbende blingbedenkers, maar tevens voor oorkondeknutselaars en organisatiebouwers.

 

Die zullen dan met hun tijd mee moeten gaan en er rekening mee moeten houden dat er naar de huidige opvattingen genderneutraal zal moeten worden beblingd. Dus geen Barbara-van-Beekjes meer die met uitsluitend wijnVROUWEN een soort wijn-apartheidspolitiek willen bedrijven. Als er nergens een ‘wettig’ en geloofwaardig gekozen Wijnman van het Jaar rondloopt, waarom dan wel zo’n drammerige voordracht van uitsluitend vrouwen? Stop ermee en laat de wijnbranche zelf komen met een nieuwe nominatie-organisatie: Wijngender van het Jaar. Dan kan ook de categorie meedoen die nog ‘in transitie’ verkeert.

 

Daarmee kunnen die achterlopende wijndenksters dan eens goed op hun nummer worden gezet.

 

Wie daar geen gras over wil laten groeien, kan zich melden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Foto’s onder erewoord retour.