Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 96 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070506
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
823
1736
9339
13592
27975
388978
6070506

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:22

Column: Wijnarrangement

Wat tot voor kort een trend was, druppelt nog wat na. Het wijnarrangement is op z’n retour. Restaurants, bistro’s en andere eterijen gingen het in elkaars kielzog verkopen als een extra ‘service’. Maar daarachter hielden zich bij menige horekaffer drogredenen schuil. Die categorie wilde van kelderdochters af, die daar lagen te verinteresten. En die konden alleen maar met trucs hun weg naar de gast vinden. De bekendste twee: uitschenken bij het kerstdiner, alsof het bijzondere wijnen zijn. Of zowat bij ieder menu in een wijnarrangement stoppen. Dat kon wel uit acht glazen bestaan. Vaak was het een zwaktebod dat de vaste leverancier naar eigen beste profijt samenstelde. Wie zich dat liet aanleunen, herinnerde zich de andere dag nog vaag waar hij de avond tevoren geweest was. En hield niet alleen van al die wijn koppijn over, maar ook van de rekening. Want die stond in veel gevallen niet in verhouding tot de kwaliteit van het kelder-residu.

 

 

 

Prijzig

Een beetje wijnkenner had al gauw door dat die ‘service’ eerder een vaak prijzige opruiming was, die weinig te maken had met zijn drinkplezier. Hij raakte bovendien geïrriteerd door het optreden van degene die het arrangement moest slijten en uitleggen. Zo’n type dat de naam ‘sommelier’ niet verdient, maar slaafs doet wat z’n baas hem heeft opgedragen en voor iedere wijn de tafelgesprekken onderbreekt.

 

Dat wil niet zeggen dat het wijnarrangement intussen uit de horeca is verdwenen. Het overleeft waar de wijn met zorg is afgestemd op het menu, dat niet, zoals vroeger, uit wel twaalf gangen bestaat, maar uit drie. Dat er ooit meer arrangementswijnen bij één gerecht werden aangeboden, maar de gast nooit een tweede glas kon krijgen van de wijn die erg in de smaak viel, is geen gangbare praktijk meer bij het huidige aanbod.

 

Vrije keuze

Intussen zijn er steeds meer schranserijen gekomen die wijn per glas aanbieden. Daarmee kan de horecabezoeker z’n eigen menu combineren, al of niet met advies van een sommelier. Die ‘formule’ slaat beter aan dan een arrangement, omdat het geen ‘dictaat’ is maar een vrije keuze.