Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 195 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070605
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
922
1736
9438
13592
28074
388978
6070605

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:52

Column: Er vallen klappen

 

Voor al die wijnschrijvers zijn het óók moeilijke tijden. Waar moeten ze het over hebben? Weer maar eens een proeverij-on-line met een digitale afstand tot de fles? Met zo’n infantiele uitleg waarbij je eerder in slaap valt dan een slok neemt? In de handel probeert iedereen van alles om er met z’n wijnen nog enigszins rendabel uit te springen. Sommigen lukt dat, zoals die Brabantse nonnen die dreigden met 20.000 flessen te blijven zitten omdat de KLM een order had geschrapt. Anderen lamenteren over hun geamputeerde omzet nu de horeca er de rem op heeft gezet en ze bij de supermarkten het nakijken hebben.

 

 

 

Uitzondering
Er gaan ‘klappen vallen’, opendeuren de wijnschrijvers. Opzienbarender nieuws is er in deze crisistijd niet. Sommige letterknechten gaan zich daarom gedragen zoals televisiezenders in zomertijd: herhalen van wat ze jaren geleden als lezenwaardig dachten te hebben gemeld. Of je daarmee ‘unieke’ bezoekers vasthoudt, is maar de vraag. En wie er als nieuwe generatie mee wordt geconfronteerd, zou zich kunnen ergeren aan al lang verschrompelde feiten en ‘visies’.

 

Beklijvende ‘columns’ verschijnen nog bij uitzondering. Of wat voor deze vaak verkrachte presentatie-vorm moet doorgaan. Af en toe een zoetsappig beschouwinkje over regionale of nationale wijneconomie. Waarvoor de gegevens van andere websites zijn geplukt en voorzien van de ‘eigen-bubbel-visie’ waarop anderen niet zitten te wachten.

 

Stopverhalen
Na druk internationaal gesurf op wijn-websites heb ik ook weinig aangetroffen waarvoor ik rechtop ben gaan zitten. De laatste dagen veel over de brand- en rookschade in Californische wijngaarden of wat we bij de krant ‘stopverhalen’ noemen: ‘features’ vanuit de zijlijn.


Zolang het virus rondwaart zal de wijnwereld ook de journalistieke reisverhalen missen die nogal eens verrassend nieuws kunnen opleveren. Het overgrote deel van ‘de pers’ blijft thuis en probeert daar, afgezien van herhalingen, af te grazen wat er nog aan wijninformatie resteert.


Dat betekent dat daarmee ook het bezoekersaantal van wijn-websites wordt gedrukt. Ze boeien minder. En dat zou ook ‘structureel’ wel eens gevolgen kunnen hebben. Hoe interessant zijn ze straks dan nog voor adverteerders, waarop de meeste van die websites teren om financieel te overleven? En wat voor toekomst gaan de papieren wijnbladen tegemoet die de laatste tijd hun oplage toch al hebben moeten laten krimpen?

 

Onzekere tijden dus, met als enig positief uitlegbaar bijverschijnsel dat de ‘thuisdronk’ toeneemt. Hopelijk niet te straf. Want dat kan een extra impuls geven aan de opinie-verstarring en recalcitrantie waarin de Nederlander toch al bijna een 7 scoort op de schaal van Corona-rebellie.