Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 54 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5658143
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1194
1664
2858
12512
48470
0
5658143

Uw IP: 54.237.183.249
29-09-2020 15:57

Column: Waar blijven ze?

Verflauwt bij schrijvers de energie om het nationale wijnreservaat te voorzien van kritische columns? Je zou het wel denken als je de bladen en websites doorneemt. Af en toe neemt daar iemand z’n toetsenbord onderhanden om ergens tegen tekeer te gaan. Soms spontaan, soms tegen betaling bij opdracht. Mij valt bij analyse van de teksten op dat de argumentatie nogal eens aanvechtbaar of oppervlakkig is. En dat er zelden reacties op komen die de columnist op andere gedachten zouden kunnen brengen. Als ze dat al zouden willen, want sommigen hebben hun eigen gelijk al tot het het maximum opgeblazen.

 

 

Ergernis
Er zijn ook websites die net doen alsof ze met hedendaagse columnisten werken, al is dat niet het geval. Die hebben bijdragen uit een ver verleden verzameld en tot op de dag van heden, verschrompeld in actualiteit, online gehouden. Dat mag, maar vermijd dan misverstanden. Want wie naar zo’n eigentijdse column zoekt en zich dan tevergeefs ziet bediend, ergert zich al gauw aan de manier waarop die achterhaalde rubriek wordt gepresenteerd. We zien ook geregeld wijn-‘columns’ die in feite advertorials zijn en vooral bij wijnimporteurs verschijnen. En dan vaak nog in een stijl en vocabulaire die beide weinig goeds voorspellen over de wijn die de deur uit moet.
Een derde categorie bestaat uit babbelarijen van wijnvolk dat zichzelf in Het Wijngezag heeft getild en waaraan niemand iets mist als ze niet zouden verschijnen. Dat gedoe komt neer op ontwaarding van de naam 'column'. 

 

Estafette
Maar echt kritische columns die ook hout snijden, snedig van taal zijn en waarvoor de schrijver het waagt z’n nek uit te steken? Daar zou ik graag kennis mee maken. Kan eindelijk die estafette-titel voor de trefzekerste, vaardigste en taal-lenigste columnist, die eerder tweemaal is toegekend, weer eens van stal worden gehaald.