Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 49 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072725
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1218
1824
11558
13592
30194
388978
6072725

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:28

Column: Horeca-probleem

Goed, horecabedrijven spoten de laatste tijd de grond uit. Er sloot nog geen winkel, of er kwam wel een koffietent of een eetcafé voor in de plaats. De vraag is nu: hoe handhaaft die sector zich. Kan die de anderhalve-meter-economie aan? Wat blijft er over als die regel nu al 70% van de cafés en restaurants na heropening in een verliespositie brengt? Vooral die waar het meer om het volume dan om de marge gaat? Het kabinet, met uitzondering van minister Wiebes, wil er nog niet aan dat er meer perspectief komt voor bedrijven, al komt het overleg wel behoedzaam op gang. Premier Rutte liet weten dat hij  vooralsnog vasthoudt aan het advies: houd afstand. En dan moet je geen uitgaansvolk in beweging brengen op weg naar of vanuit horecabedrijven, waar het virus kan hebben rondgewaard . Dan kan het weer snel toeslaan en de zorg overbelast raken, zodat al het vorige voor niets is geweest.

 

 

Meewegen
Puur medisch geredeneerd mag dat zo zijn. Maar het wordt tijd dat in het Outbreak Management Team ook de maatschappelijke en psychologische gevolgen van de ‘intelligente lock down’ eens worden meegewogen, vinden tegenstanders van het huidige kabinetsstandpunt. Want zoals het er nu naar uitziet, zal de horeca zonder aanvullend geldelijk steunpakket aanzienlijk worden uitgedund. Nog geen 10% van de horecaondernemers heeft een financiële buffer. Een kwart kan ongeveer een maand vooruit. En een derde houdt het hoogstens drie maanden op eigen kracht uit. Alle toeleveranciers, zoals wijnimporteurs, worden in de aanloop naar waarschijnlijke faillissementen meegezogen.

 

Er zijn protocollen ingeleverd bij het kabinet. Een mooi woord voor manieren waarop de horeca verder zou kunnen. Dat kan alleen met maatwerk, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Een restaurant met veel binnenruimte of een groot terras kan z’n tafels op voldoende onderlinge afstand rangschikken, zoals de Librije die bedient met speciale spijs- en drankkarren. In het Brabantse Moergestel wordt zelfs met bedieningsdrones op een terras gewerkt. Maar dat kan niet in een eetcafé van beperkte ruimte met voorheen 20 tafels. En zet de gasten daar maar eens in een hok van plexiglas. Dan is het uitgaansplezier al snel over. Bovendien: in kleine zaken komen er al snel problemen met looproutes voor de bediening en voor het binnenkomen en weggaan. Over de feestcafés waar massaal met volkszangers wordt meegezongen, hebben we het dan nog niet gehad. En hoe zou dat klinken als al dat geluid straks in verplichte mondkapjes wordt gesmoord?

 

Ook horecakeukens kunnen niet zonder hygiëne-maatregelen. Daarvoor moet een verdeling per partie worden gemaakt. Van daaruit kan dan een kar met de afgewerkte gerechten naar voren worden geschoven, waarna de bediening -voorzien van een oortje- die op afroep afhaalt en serveert. Althans, zo gaat het in menig bedrijf. Maar ook hier geldt dat niet iedere zaak dezelfde ruimtelijke mogelijkheden biedt.

 

Per regio

Er zijn al horecabedrijven die kant-en-klare oplossingen voor hun beperkte bewegingsvrijheid hebben gepubliceerd. Maar die mogen ze nog altijd niet los laten, omdat de medische argumenten het tot nog toe winnen van welke andere dan ook. Wellicht kan het kabinet de situatie voor het bedrijfsleven wat breder beschouwen en meer perspectief bieden dan er tot heden af kon. En het zou ook eens kunnen bezien of er per regio geen openingen kunnen worden gemaakt. Zo zijn er in minder dicht bevolkte noordelijke regio's veel minder infecties geregistreerd dan elders. Dus daar zou kunnen worden geëxperimenteerd. In Zweden draait de horeca overigens al weken gewoon door, zonder dat daardoor, wordt volgehouden, extra of nieuwe slachtoffers zijn geregistreerd. Ook vanuit die ervaring zouden andere dan alleen medische experts zich kunnen laten informeren en het kabinet kunnen adviseren.