Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 43 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6065439
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
546
1516
4272
13592
22908
388978
6065439

Uw IP: 3.236.122.9
12-05-2021 08:04

Vandaag 86 jaar

 

Kan het zelf amper geloven. Vandaag ben ik anders jarig dan anders. Vier mijn 85ste verjaardag met ‘sociale afstand’. Video-bellen. E-mail. Of een nazaat die even snel de poort van de achtertuin opent en mij feliciteert met deze bijzondere dag. Want niet iedereen haalt de 85. En als dat wèl gebeurt, is de positie van ‘hoogbejaarde’ niet altijd een vreugde. Al velen rondom mij hebben het niet gehaald. Dat het met mij anders is gelopen, wijt ik deels aan mijn genen, mijn mariniers-opleiding, na mijn vijftigste dagelijks een goed glas en vooral aan de verzorging door de vrouw die het al bijna 60 jaar met mij uithoudt. Dat is er nog zo-een die ik om een vouw in m’n broek kan vragen. Die mijn humeur explosievrij houdt. En die erop let of ik wel genoeg groen voer en niet teveel zoet binnen krijg. In dit leven heb ik ook alles driemaal voorbij zien komen. Rampen, familie-droefenis en blijdschap hebben elkaar afgewisseld, terwijl het daar tussendoor steeds weer lente werd. Nu ik in de herfst van mijn leven ben beland en alles overzie, stel ik vast dat  ik niet voor niets heb geleefd. Ik heb als mens en vanuit mijn functies kunnen doorgeven waarvoor ik altijd heb gestaan en ervaren dat de na mij komende generatie daarmee iets heeft gedaan.

 

Tegendraads

Hoogbejaarden zijn lang niet altijd meer actief. Hele groepen leven van de ene in de andere dag. Ze vegeteren nog net niet. Maar een relevante bijdrage aan de maatschappij leveren ze al tijden niet meer. Daar heb ik nooit bij willen horen. Dagen breng je gestructureerd door, zo is er bij mij vanaf de pubertijd ingehamerd. En zeker nu. Daarom prijs ik mij gelukkig vanuit mijn journalistieke ervaring al jaren als wijncolumnist te kunnen werken. Een tegendraadse, dat wel. Want niet alles in die wijnwereld verloopt in pais en vree of integer. En dan zal iemand als onderzoekend publicist toch boven water moeten halen wie of wat er niet deugt, waarom en hoe het beter zou kunnen. Dat zo’n columnist geen vak heeft waarmee hij een profijtelijk netwerk opbouwt, staat al vast zodra hij eraan begint. Niettemin heb ik in de loop der jaren veel waardering ervaren van wijnorganisaties, kritische collega's en bestuurders die onafhankelijke, ontmaskerende berichtgeving zagen en nog steeds zien als een opschoning in de gelederen van bedriegers, profiteurs en andere charlatans.

 

Iedereen dank

Op deze bijzondere verjaardag wil ik daarom al de bezoekers en volgers van WIJNWIJS (en zeker ook mijn webmaster, site-manager, adviseur en uit-de-brand-helper Cornelis Heystek) bedanken die mij de motivering en energie hebben gegeven dit juridisch uiterst gevoelige werk te doen. Ik mag hopen dat ik nog lang de columnist mag zijn die ‘het verschil maakt’, in de betekenis van een specifieke aanpak.

 

Mocht u vandaag een goed glas met mij willen heffen, doe dat dan met de gedachte dat een kwetsbare hoogbejaarde zich niet eerder laat kisten dan wanneer het z’n tijd is.