Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Wijndrinkers verenigt u

 

 

Wijnconsumenten. Die zijn er nogal wat. Maar hebben ze het in het wijnwereldje ooit tot iets anders gebracht dan ‘doelgroep’? in feite zijn ze monddood. Klinkt overdreven, maar is het niet. Ze mogen alleen maar hun portemonnee trekken. En verder wordt alles ergens anders bedisseld. Hoe hoog de wijnaccijns wordt. Wat voor marges de grootgrutters per wijn pakken. Welke horekaffers onbelemmerd kunnen graaien. Daar komt nog bij dat het Gezondheidsbolwerk hen in de hoek van de paria’s dreigt te schuiven. Omdat ze geacht worden met elk glas aan hun fysieke ondergang te werken. Het is vandaag de dag ‘en vogue’ om alcoholisch zo droog mogelijk te staan en desondanks met gecastreerde wijn toch te willen delen in de verbroederende atmosfeer die een goed glas op z’n tijd teweeg kan brengen. Wie daar kritiek op heeft buigt zogenaamd niet mee met ‘de geest van de tijd’.

 

Van het parlement moeten wijndrinkers het ook al niet hebben. Dat laat de oren hangen naar de opvattingen van wijnhaters, die minder reclame, minder verkooppunten en hogere prijzen willen. En kom nou niet aan met het excuus dat wij toch een consumentenbond hebben. Want die komt voor wijn zelden verder dan een professioneel afgekraakte flutkeuring.Niet aangepakt

We kennen wel een paar organisaties die de consument voor wijn interesseren en van informatie voorzien. Maar ook daar kan hij niet op leunen als het bij gebleken misstanden gaat om ingrijpen of ‘attitude’-verandering. In beeld komen dan informatiebedrog, foute promotie of regelrechte fraude. Ook wat dat aangaat blinken wij als natie bij de bestrijding uit in splinter-methoden. Het blijft meestal bij alarmering in de media, waarna afdoende aanpak op zich laat wachten. Nog steeds worden zich misdragende wijnpiraten niet strafrechtelijk aangepakt. Daar is al herhaaldelijk op aangedrongen, maar ook in de ‘softe’ strekking van het zogeheten ‘preventie-akkoord’ van staatssecretaris Paul Blokhuis wordt daar weer omheen gewandeld.

Daarom zou de Amerikaanse aanpak ook wel wat voor ons kunnen zijn: een Verbond van Wijnconsumenten dat niks meer over z’n kant laat gaan. Dat als belangenorganisatie wordt gehoord en optreedt waar dat noodzakelijk wordt geacht.

 

Macht van getal

Tom Wark, publicist en bekend van het wijnblog Fermentation, heeft met die Consumers Coalition al een positieversterking van de voorheen zwevende groep wijnconsumenten bereikt. Ontstaan uit hetzelfde gevoel van frustratie dat wijnconsumenten ook hier kennen. Alles wordt vóór maar zonder hen beslist. Met als vrijwel onvermijdelijke uitkomst dat de consument in z’n eentje weinig uitricht tegen ‘machten’ die zijn wijnleven proberen te reguleren. De enige mogelijkheid die hem tot nog toe open staat is de koopstaking. Maar dat helpt hem niet van z’n al of niet matige wijndorst af.

Nee, dan liever een Verbond. Dat kan invloed uitoefenen. Want er zijn nogal wat wijnconsumenten in ons land, waarmee de macht van het Getal betekenis krijgt. Je ziet de krantenkoppen al voor je: “Verbond Wijnconsumenten rebelleert tegen hogere wijnaccijns” Of: “Zwarte lijst van wijngraaiers op internet”. En ook dit lijkt me een mooie: “Wijndrinkers mijden café’s”.

Zo’n Verbond zie ik wel zitten. Al is het maar om al die bangmakerij van alcoholhaters te relativeren. En om de zelfgenoegzaamheid om hals te brengen bij al die hotemetoten die denken te weten en bij machte zijn te beslissen wat wel en niet goed voor jou is.