Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 73 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072550
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1043
1824
11383
13592
30019
388978
6072550

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:19

COLUMN: bubbels in franglais

 

Bubbels in franglais. Zo zou je tegen een Franse champagne met een Engelse naam kunnen aankijken. Hij gaat om de top-cuveé van Pol Roger. En die heet: Winston, genoemd naar de befaamde Britse oorlogspremier. Dezer dagen kwamen de top-bubbels weer even in het nieuws bij een prijsuitreiking voor een culinaire wedstrijd. Een slimme manier om de importeur weer eens wat promotie voor die champagne te laten maken.


Maar waarom wordt een Franse champagne genoemd naar een Britse premier?

 

De pas ingezworen nieuwe Britse premier Boris Johnson heeft over Sir Winston een biografie geschreven. Daarin staat ook een van diens bekendste uitspraken te lezen: "My tastes are simple, I am easily satisfied with the best."


Mijn Belgische collega Bruno Vanspauwen heeft op z’n website nog eens beschreven hoe de vroegste bubbelband tussen twee naties is ontstaan. Die was er in de tijd van Dom Perignon juist niet. De Fransen claimden destijds het uitvindersrecht van de tweede gisting op fles. En op hun beurt bazuinden de Britten rond dat zij er al eerder mee aan de gang waren gegaan. Sinds ruim een decennium is die verbondenheid in ‘mousseux’ nog sterker geworden, nu Franse champagnehuizen bubbels over het Kanaal zijn gaan maken.

 

Familienaam

Bruno schrijft:
“Churchill zelf heeft deze cuvée nooit kunnen proeven, hij overleed in 1965. Maar hij was wel zijn hele leven lang een notoire fan van Pol Roger, dat om die reden een cuvée creëerde als eerbetoon aan hem. Toen de gelijknamige stichter van het merk op 18-jarige leeftijd zijn champagne op de markt bracht in 1849, deed hij dat trouwens eerst in Groot-Brittannië, pas daarna in Frankrijk. Daardoor is er altijd een speciale band geweest tussen de Britten en Pol Roger.

Na zijn overlijden veranderden zijn zonen hun familienaam in Pol-Roger, als eerbetoon aan hun vader. Zoon Maurice was de commerciële man, Georges werd "de neus" genoemd en was verantwoordelijk voor het maken van de champagne. Churchill raakte innig bevriend met Odette Pol-roger, een van de schoondochters van Maurice, die na het overlijden van haar man de leiding van het champagnehuis op zich nam. Tot op vandaag is het huis trouwens nog altijd in familiale handen, terwijl andere champagnehuizen opgingen in beursgenoteerde multinationals en toegaven aan de lokroep van industrialisering en schaalvergroting. Ter vergelijking: Pol Roger produceert jaarlijks 1,6 miljoen flessen, een merk als Moët & Chandon 40 miljoen.

 

Loepzuiver

In tegenstelling tot de meeste champagnehuizen is Pol Roger niet open voor het publiek. In het kader van een reportage werd ik er wel eens ontvangen in "la salle Churchill", waar overal historische foto's van Churchill hangen. Ik proefde er voor de eerste keer die befaamde "cuvée Winston Churchill", alleen gemaakt van chardonnay uit de beste wijngaarden in de beste jaren. Minimum 10 jaar blijft hij op zijn gistrest rijpen in de krijtkelders alvorens op de markt te komen. Dat is bijzonder lang in Champagne, waar de minimaal verplichte rijpingstijd 15 maanden bedraagt. Zelfs de basiscuvée van Pol Roger rijpt al 4 jaar. Daar betaal je een prijs voor: het gamma begint bij 47 euro. Maar de beloning is groot: Pol Roger wordt gekenmerkt door een loepzuivere expressie en precisie, een sterke maar nooit strenge structuur, gekoppeld aan de tactiele sensatie van een fijne, romige, persistente mousse”.

 

En inderdaad: Ook Bruno was ‘easily satisfied with the best’.

 

PS. Op de website van Pol Roger staat dat de cuvée een blend is van pinot noir en chardonnay. In tegenstelling tot wat Vanspauwen zegt te hebben geproefd.