Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 102 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070512
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
829
1736
9345
13592
27981
388978
6070512

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:24

COLUMN: Kwispedorus van het Jaar

Als je al dat zweef-jargon volgt, stuit je ongetwijfeld op de vraag: Ook zo dicht bij jezelf gebleven? Mooi dat je bevestigend antwoordt, want dan raakt niks buiten je bereik. En dat is toch wat we willen. Alles bereiken wat haalbaar is. Wijn-oorkonden, diploma’s, de master-bul, doctoraten, nominaties. Vooral dat laatste predicaat werkt magnetisch op het Wijnwezen. De titel ‘Nominandus of Wine’ heeft voor mij ook meer diepgang dan ‘vinorandus’. En je hoeft er niet per sé voor door te leren. Wie al die wijn-nominandi verzint, zou trouwens aan de top van de wijnhiërarchie moeten staan. En vooral als-ie deze piramide van Kennis en Macht zelf heeft geconstrueerd. Bleef het daar maar bij, denk ik wel eens als het wijnwereldje weer aan een terugval in prestige lijdt. Want wat zich daar de laatste jaren zoal als ‘nominator’ aandient, staat even ver af van het wijnpaus-dom als nachtlokalen van de Paters van Scheut. Overigens een orde waarvan wij het laatste woord al vroeg door Neut hadden vervangen.

 

 

Kwispedorus

Zo heb ik pas vernomen dat Wijnkooperij De Pittige Slok de competitie Wijnspugen voor Gevorderden in het leven gaat roepen. Wie wint wordt Kwispedorus van het Jaar en mag als 'decorandus' z’n wijnkelder gratis van dubbel geïsoleerde ‘spouw’-muren laten voorzien. Eerder heb ik al horen fluisteren dat de Wijn en Voet Associatie overweegt een landelijk concours voor traditionele druiven-trappers te gaan opzetten. Met als ultieme nominatie: Beste van de exhibisionistische platvoeters. Kandidaten onder maat 47 met zweetvoeten zijn van het concours uitgesloten.

 

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Iedereen in de wijn bevalt bij de konijnen af maar van ‘nominandi’. Er is zelfs na constituerend beraad een donor-organisatie opgezet, die speciaal opgeleide ‘wijnbluffers’ aflevert, op jacht naar platina en goud. En wij? Wij gedogen dat allemaal. Wij applaudisseren nog steeds voor wijnpodia vol ‘nominandi’ die zich, niets vermoedend in een eerder leven, bij elke beweging van hun lijf dienen te realiseren dat er eremetaal op hen (of ze) loert.

 

Meer in tel

In al die jaren dat ik een nominandus heb mogen aanraken, heeft mijn databassist (oftewel archivaris) al 17.244 lieden geteld die zich met wijnbling mochten pavoiseren. Het Centraal Bureau voor de Wijnistiek (CBW) wijkt daar met 17.251 iets van af. Maar daar staat tegenover dat ze daar weer meer in tel zijn. Evenwel bereikte mij vandaag het droeve bericht dat van dit ereveld inmiddels 12.117 blingdragers naar Gene Zijde en tot hemelse wijnen zijn geroepen. Volop kansen dus voor nieuwe bling-bedenkers, maar tevens voor oorkondeknutselaars en organisatiebouwers, om in de vacatures te voorzien en steeds exclusiever bling zullen moeten bedenken.


Wie daar geen gras over wil laten groeien, kan zich melden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Foto’s onder erewoord retour.