Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 96 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072573
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1066
1824
11406
13592
30042
388978
6072573

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:28

COLUM: Wijn-wolf is 'spoor bijster'

Per mail heb ik nog zelden met zoveel aandrang verzoeken van volgers gekregen als de laatste weken. Of ik maar eens een indringende column wilde besteden aan wat zij ‘een soort digitale blasfemie’ van een wijn-collega vinden. Die had een nieuwe rubriek aangekondigd waarin toegestuurde wijnen konden worden besproken. Eerst wisten we niet zo gauw waar die afkeuring op sloeg. Maar na enig gezoek waren we erachter. Die nieuwe rubriek zou Wine Wolf gaan heten. Citaten uit de protest-mails:

 

 

  • “Waarom pikt die website uit eigenbelang de naam die aan de nagedachtenis van de bekende sommelier Lotte Wolf is gewijd. Die is toch geestelijk eigendom van de daarvoor opgerichte Foundation Wine Wolf?”
  • "Die wijnwolf is met zo'n naam-plagiaat het spoor toch volstrekt bijster?"

 

Daar kan, komt het mij voor, de betrokkene het beste zelf antwoord op geven. Misschien gebeurt dat ook nog wel. Want bij de aankondiging van de rubriek is het tot nog toe gebleven. Uitleg bij de gekozen naam daarvoor kwam er niet. Importeurs werd gevraagd voor Wine Wolf wijnen naar keuze in te sturen die dan ‘gratis’ periodiek op de website zouden worden besproken.

 

Niet passend

Welke wijnhandelaar, vroegen enkele mailers, zou dat doen als-ie wist dat de gepresenteerde rubrieksnaam met andere bedoelingen is 'overgenomen' dan de nabestaanden van Lotte Wolf hebben beoogd? Wij vroegen ons bovendien eerder af wat voor nut zo'n rubriek zou hebben als er bijvoorbeeld maar 10 wijnen per week zouden binnenkomen, waarvan 1 persoon er dan 1 als 'beste' zou beschrijven.

 

Zonder dat er enige betekenisvolle relatie is met de Foundation, past het niemand zich van de naam Wine Wolf te bedienen, aldus het samengevatte commentaar van onze mailers. Die blijven hier om privacy-redenen naamloos, zelfs als ze zich achter een alias zouden hebben verscholen.

 

Waarom vinden ze dat ik er op Wijnwijs een column aan zou moeten besteden? Ook daar geven de mailers een reden voor: ‘U bent bekend om uw trefzekere kritiek op wat er in de wijnwereld niet deugt. Waarom is de na-aper van Wine Wolf dan nog niet aan de beurt geweest?’

 

Geen houwdegen

Eerlijk gezegd omdat we niet meteen hebben gedacht aan de naamovereenkomst die de bezwaarmakers niet slikken. hier En bovendien, zo overwogen wij later, is een aankondiging nog geen wekelijks verschijnende rubriek waarin die bewuste naam bij het plaatje van een angstaanjagende wolf steeds wordt herhaald. Het leek ons daarom beter eerst wat vragen te stellen aan de verantwoordelijke achter de website, dan er onmiddellijk als een houwdegen tegenaan te gaan.

 

Enkele vragen over het waarom en de zinnigheid van Wine Wolf hebben we vorige maand per mail gesteld. Daar kwam geen gespecificeerd antwoord op. Wel werd meegedeeld dat de reacties op de aankondiging van de rubriek eerst zouden worden afgewacht, voordat er iets concreets zou verschijnen.

 

Alleen meningen

Positieve reacties zijn intussen nog niet gemeld. Waaruit mag worden afgeleid dat de rubriek Wine Wolf er vermoedelijk niet zal komen. Degenen die Lotte vanuit de Foundation jaarlijks herdenken kunnen dus gerust zijn. Evenals de mailers die vreesden dat er ten onrechte en profijtelijk gebruik zou worden gemaakt van haar naam en reputatie.

 

Daarom zien wij af van de gevraagde column en hebben wij besloten uitsluitend de zienswijze en kritiek van de verontruste mailers weer te geven.Of dat de werking van een voorbehoedmiddel heeft, wachten we af.