Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 108 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072585
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1078
1824
11418
13592
30054
388978
6072585

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:32

COLUMN: Oud wijn-‘nieuws’

Geen kwaad woord over de ijver waarmee correspondent Frank Renout in Frankrijk dagblad-lezers en radio-luisteraars op de hoogte houdt van wat zich bijvoorbeeld in de wijngemeenschap ontrolt. Maar af en toe is-ie er wel wat traag mee. En de vraag is of het nog nieuws is dat wijnboeren enkele weken eerder oogsten dan in de laatste decennia, nu de opwarming van de aardbol ook druiven eerder laat rijpen. Dat melden ze bijna ieder jaar en niet alleen vanuit Frankrijk. En dat dan alcohol-percentages toenemen met het risico van aroma-vertekening en smaakverlies is ook al geen nieuws.

 

 

Evenmin zal het ingelezen wijnprofessionals verrassen dat door hitte bedreigde wijncultuur ter compensatie wereldwijd zoveel mogelijk naar het koele noorden verschuift en dat naar hittebestendige rassen wordt uitgekeken als die verplaatsing haar grenzen heeft bereikt. Dat in Frankrijk met die rassen ( 52) volop wordt proef gedraaid, bijvoorbeeld met de Touriga Nacional in de Bordelais, hebben we ook al eerder gemeld.

 

MISPLAATST

De correspondent meldde eveneens dat de 'champagne' tegenwoordig ook uit het Verenigd Koninkrijk komt. Franse huizen hebben daar kalkrijke  grond aangekocht als 'uitwijk' voor klimaatverschuivingen rondom Reims en Epernay. En omdat een hectare daar geen bedragen van zes cijfers kost, zoals 'thuis'. Alleen, beste Frank Renout, mag die wijn daar, o halsmisdaad, geen champagne heten en is die melding oudbakken, omdat de bubbelproductie (bijvoorbeeld van Taittinger en Pommery-Vranken Monopole) daar al enige tijd op gang is. Want pinot noir en chardonnay doen het daar nu al beter dan op sommige zwaar bespoten hellingen in La Champagne zèlf.  De oneliner: champagne komt  's t r a k s'  uit Engeland, zoals sommige media het brachten, is dus misplaatst. Die bubbels mogen uitsluitend 'sparkling' heten.

 

Dus wat zogenaamd ‘nieuws’ moest zijn voor krantenlezers en radio-luisteraars is de optelsom van enkele oude berichten.
En dat volijverige geleerden er nu ook achter zijn dat er een paar weken eerder wordt geoogst dan voorheen en dat ook wetenschappelijk hebben ‘gemeten’ is in wezen de bevestiging van wat wijnboeren al lang hebben ervaren. Het voegt. behalve een paar juichkreten van wetenschappers, weinig toe aan wat wijnmakers op hun hoede houdt.

 

De betrokken universiteiten denken niettemin met hun bevindingen voorspellingen voor de toekomst te kunnen doen. Dat lijkt ons twijfelachtig omdat klimaatveranderingen zich niet rechtlijnig of op basis van een vast interval-patroon laten vaststellen.

 

Daarvoor zijn die klimaat-schokken te abrupt en daarmee onberekenbaar gebleken.