Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 81 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072672
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1165
1824
11505
13592
30141
388978
6072672

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:09

COLUMN: Zuinig Wijnvoordeel

Wat een poeha, daar bij Wijnvoordeel. Ze doen niet aan monsterflessen, lieten ze weten. We hadden bij hoge uitzondering één fles aangevraagd om uit eigen ervaring te kunnen beschrijven of en zo ja waarom die Saint-Estèphe voor zo’n lage prijs kon worden aangeboden. En waarom ik dat aanbod algoritmisch gepersonaliseerd kreeg, vlak nadat ik uit eigen middelen een doos Puglia-Primitivo van die prijsstunter had laten bezorgen. Het antwoord kwam een paar dagen later per mail. Van de klantenservice. De ‘managing director’ had kennelijk dringender zaken aan z’n hoofd. Die is trouwens, zoals wel vaker het geval bij Roergangers, voor het voetvolk niet eens telefonisch ‘doorkiesbaar’. Liever geen gezeur van al die onderknuppels die zichzelf niet vertrouwen en zich daarom liever bij de Bestierder indekken. 'Wij moeten zèlf ook naar hem mailen, als we hem willen bereiken', zei de klantenservice-mevrouw. Z’n deur zal, zoals meestal bij democratische bazen, wel steeds open staan. Maar wat heb je daaraan als daarachter niemand valt te bekennen en zo'n jengelende telefoon niet eens wordt opgenomen?

 

 

Die mail kwam dus van klantenservice. Maar hij was van inhoud voorzien bij de ‘marketingservice’. Een echelon waar de strategie wordt bedreven waarmee deze wijnwinkel het tot top-online-verkoper des vaderlands heeft gebracht. Er stond in dat ‘wij’ ons best doen om ‘gerenommeerde wijnen’ tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden. En dat het ‘d a a r o m  n i e t  m o g e l i j k'  is gratis proefmonsters te zenden aan journalisten’.

 

Eeuwige Casa Safra

Gerenommeerd kan ook betekenen: herhaaldelijk genoemd. En worden wij al niet jaren lastig gevallen met die eeuwige Casa Safra in allerlei varianten, waarover onze speurders al eerder hebben onthuld dat klanten over de wieg van die wijnen nogal wat onzin kregen aangepraat?

 

Maar het opvallendste woord in die mail was wel: d a a r o m. Want wat zou er voor een habbekrats tegen een recensie spreken als die zou gaan over een aanbevolen wijn die het bij de consument nog moet gaan ‘maken’?

 

Dus opheldering gevraagd: mogen wij de heer Spike Huisman spreken? Dat mag, maar dat gaat niet lukken. Hij is zelfs voor de ‘crew’ uitsluitend per mail aanspreekbaar. En de vraag is of de man, net als de helft der natie, om de minuut z’n ‘post checkt’. Niet uitgesloten dat Spike een ‘bevredigender’ antwoord zou hebben gegeven op onze enige monsteraanvraag bij deze prijsbokser ooit. We hadden trouwens, zoals al gezegd, nog méér vragen, zoals:

 

*Kunt u ons compact informeren over uw marktpositie, recente jaaromzet en meest gevraagde wijnen?

 

*Hoe en langs welke wegen wordt er ingekocht? Gaat het daarbij om partijen boven de markt, schadewijnen, restanten of andere occasions? Of kunt u kortingen bedingen door grote afname en deels verwerken in de consumentenprijs met voldoende resterende winstmarge voor uzelf?

 

*Rekent u zichzelf tot de kortings-‘piraten’?

 

*Hebt u zich ooit iets aangetrokken van de aantijgingen dat u misleidende info over wijnen gaf en bij de vermelde korting niet transparant kon maken ten opzichte van welke laagste prijs elders?

 

Op die vragen is met geen woord gereageerd.

 

Een-op-een

Intussen gaat de wijnstunter door met ‘personalisatie’ van het aanbod. Wie met naam en toenaam wordt aangesproken en een koopadvies-op-maat krijgt van huisvinoloog ‘Peter’ schijnt sneller en meer te bestellen dan wanneer de klant de benadering als ’lastig vallen’ ervaart. Ongemerkt laat hij sporen na die in een digitaal één-op-één-contact kunnen uitmonden. En daar, zeggen de marketeers, komt al die groei vandaan.

 

Waarom zou je dan nog onkosten voor proefflessen maken? Of heeft de baas toch een andere visie?