Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 36 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072468
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
961
1824
11301
13592
29937
388978
6072468

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 16:41

COLUMN: Kurkengeld

Jaren geleden mocht ik muziek maken in een adelborsten-band die ‘De kurkenzak’ heette. Genoemd naar een touwzak, gevuld met kurkbrokken. Een buitenboords stootkussen om beschadigingen aan een schip te voorkomen. Vandaag verstaan sommige horecabedrijven daar iets anders onder. Het is een verzamelzak voor wijnkurken, milieubewust opgespaard om dat materiaal een tweede leven te geven. Een Brabantse kelnerin zei me dezer dagen, toen ik ernaar vroeg, dat daar de uitdrukking ‘kurkengeld’ ook vandaan komt. Want als je zo’n zak zou inleveren bij een verzamelpunt, zou dat per kurk geld opleveren voor de gezamenlijke fooienpot. Van Bring Your Own, ooit begonnen in Australië, had ze nog nooit gehoord.

 

 

Kurk, daar drijven hele landseconomieën op. En vooral de wijnindustrie. Want zonder die kurk zouden traditioneel ingestelde wijndrinkers aardig wat minder consumeren. Die houden niet van schroefdoppen. Kurk, na jaren gekwakkel vrijwel schimmelvrij te leveren, dát is het! Een kurk ‘plopt’ als je hem uit de flessenhals verwijdert, zoals het ‘hoort’. Heel wat anders dan zo’n metalen dop de nek omdraaien. Nog afgezien van de energie-verschillen die zich bij het maak-en afbraakproces voordoen.

 

Vast bedrag

Kortom: de kurk is zogezegd weer ‘hot’. En zolang die maar op een redelijk geprijsde wijnfles zit, wint die het intussen weer van andere sluitingen. Is dat niet het geval dan willen restaurantbezoekers nog wel eens uit eigen voorraad uitpakken. En steeds meer horecazaken bieden daartoe de gelegenheid. Bring Your Own, heet dat. Maar dat aanbod is nergens gratis. Wie z’n eigen wijn mee brengt, moet daarvoor ‘kurkengeld’ betalen. Hoeveel hangt af van de bedrijfskosten-structuur. Het meest gebruikelijk is dat er per meegebrachte en uitgeschonken fles een vast bedrag wordt overeengekomen. Gaat het om een feest met een fikse wijnomzet, dan pakt dat doorgaans gunstiger uit, dan wanneer zo’n ‘kenner’ een paar gasten eens met z’n eigen vondsten wil ‘verwennen’. Ik ken restauranthouders die daarbij als volgt redeneren: ’Voor elke fles wijn die ik niet zelf verkoop reken ik de gemiste winst als ‘kurkengeld’. Daarbij ga ik uit van een gemiddelde wijnkaartprijs van 50 euro’. Weer andere restaurants werken met een vaste opslag op de inkoopprijs. Bijvoorbeeld een tientje voor een goedkope en vijfentwintig euro voor een dure fles. Ze rekenen dan het gemiddelde van die opslag als ’kurkengeld’. Maar er zijn ook rigoureuzere rekenaars. Jaren geleden spande Amsterdam al de kroon met kurkengeld van 30 tot 40 euro voor ‘stille’ wijn.

 

Weinig klachten

Gaat dat goed in onze horeca? Meestal wel. Wie z’n eigen wijn wil schenken begrijpt dat hij voor de faciliteiten van het restaurant moet betalen. Zoals de bediening, het serveren op de juiste temperatuur, het glaswerk en de afwas. Compensatie voor de gemiste omzet komt daar dan nog eens bij.

 

Uitgesproken klachten over kurkengeld zie je ook op de sociale media nauwelijks. Of het zou over champagne moeten gaan. Daarover meldt een website van een bubbeldrinker dat de horeca nogal eens graaiprijzen rekent voor ordinaire champagnes en daar ook het kurkengeld van afleidt. Klanten, zo meldt-ie, krijgen soms 45 euro per zelf meegebrachte fles voor de kiezen. Dat viel dan nog mee. Ik heb al meegemaakt dat het 75 euro werd.

Dom, denk ik dan. Want daar maak je tevoren toch afspraken over? En anders maar niet.

 

Er zijn nog steeds horekaffers die het verbruik van meegebrachte wijn niet toestaan. Ze zien het als een soort afgang van hun eigen inkoop. Die kunnen dan een voorbeeld nemen aan een etablissement als Wolfslaar in Breda. Daar organiseren ze speciale Bring Your Own- avonden. De keuken levert dan speciaal op jouw wijnen afgestemde menu’s. Maar die kosten dan wèl minstens 66 euro.

 

Nou ja, je moet er wát voor over hebben om je ‘prestige’ overeind te houden.