Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 45 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072721
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1214
1824
11554
13592
30190
388978
6072721

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:27

COLUMN: Kaal is ‘beautiful’

Je kent ze wel. Die kaalkoppen met bril. Daar lopen hele generaties van rond. En net als Chinezen lijken ze op een afstand allemaal op elkaar. Ze verschijnen ook opvallend vaak op wijnproeverijen. Het hoogste woord. Hoort trouwens niet zelden bij het laagste ieku. Veel hoorbaar geslurp om vooral de kenner uit te hangen.

 

 

Zo’n peloton was er ook weer bij de recente proeverij van een wijnhandel die zich graag ‘smaakbepalend’ laat noemen. Even een trend setten en je kunt weer een jaar vooruit.

 

Geen klassieke wijnen, die behalve een weifelmoedige senior geen hond meer in z’n glas wil. Nee, uitsluitend nieuwlichters- spul. Daarmee kun je ‘het verschil maken’, net als zo’n kaalkop met z’n brilmontuur. Onbespoten proefgenoegen dus, want met die giftige pesticiden hebben we onze les nou wel geleerd. Zelfs wie ermee werkt kan het na verloop van tijd begeven.

 

POESPAS

 

Wat er daarom wél werd geschonken? Wijnen die ‘gezond’ zijn. Niet voor het menselijk fysiek maar ‘in zichzelf’. Een van die kaalkoppen beweerde zelfs dat al die kelderpoespas alleen maar dient om azijn drinkbaar te maken. Dat wil zeggen: als al die kleurstof, verneuk-gist, enzymen, tannine-temmers en extra sulfiet zouden wegblijven uit wat nu voor wijn doorgaat, zouden we er niet over piekeren om dat vocht door te slikken.

 

Wat eeuwen van vader op zoon aan ‘kennis’ werd overgedragen, smeet dat geschoren hoofd zomaar op de brandstapel. Natuurwijn, dat is het 'helemaal'. Druiven uitknijpen en niks meer aan doen. Onbepoteld, zuiver, een godsgeschenk van een steeds grilliger klimaat. Natuurwijn die je nooit belazert, zoals al die wijn-‘kunstenaars’ dat tot nog toe deden. Natuurwijn, zonder het jaarlijkse presentatie-circus van al die wijn-acteurs die bij hun eigen (verkoop)waarheid zweren. Natuurwijn die kan mee- of tegenvallen, naarmate de planeet het belieft te geven of te nemen. Maagdelijke natuurwijn, die de laatste tijd vooral de 'avontuurlijk' ingestelde meute aanspreekt. Die laat zich overigens ook geen 'proefnotities' met de gebruikelijke vegetale en parfum-terminologie meer aansmeren.

 

 Dus maak je kelders maar gezwind leeg, adviseerde de kaalkop. En gebruik hem maar voor iets beters. Want natuurwijn is er niet om weg te leggen. Wie hem drinkt, kaal en vrij van regels zoals-ie is, proeft wijn zonder het toupet van de wijnmaker.