Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 48 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6066038
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1145
1516
4871
13592
23507
388978
6066038

Uw IP: 3.236.231.61
12-05-2021 16:04

COLUMN: Bordeaux afgestraft

Bordeaux beleeft een wijn-crisis. In een jaar tijd één miljoen hectoliter minder omzet in supermarkten. En bijna twee miljoen hectoliter terugval in de export. Het lijkt erop dat de consument het prestigieuze wijngebied afstraft. De opnieuw benoemde voorzitter Bernard Farges van de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux zoekt naar oorzaken. Waardoor is de reputatie van Bordeaux beschadigd? Afnemende wijnconsumptie is niet alleen een streekfenomeen, maar internationaal waarneembaar: minder maar beter. Dat Bordeaux harder wordt getroffen dan ooit, moet dus ánders te verklaren zijn.

 

Om te beginnen zijn er de publieke, onrust verwekkende cijfers over het gebruik van pesticiden. Direct onder de Aube staat dan de Gironde op de ranglijst. De Marne (Champagne) is nummer drie. Vervolgens komen er steeds meer signalen over schadelijke gezondheidseffecten in en rondom bespoten wijngaarden. Dat heeft hier en daar, maar nog niet landsbreed, als tegenmaatregel opgeleverd dat er spuit-spertijden in de buurt van scholen zijn gekomen. En dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen uitsluitend op veilig geachte afstanden van woonbuurten is toegestaan.

 

Onbeschermd

De publiciteit daarover maakt de consument bewuster van de gezondheidsrisico’s voor personeel en omwonenden in ‘traditioneel’ bewerkte wijngaarden en kieskeuriger in zijn wijnkeuze. Dezer dagen wees de rechter een schadevergoeding toe aan een vrouw die na jarenlang te zijn blootgesteld aan pesticiden en herbiciden de ziekte van Parkinson had opgelopen. Haar werkgever werd verweten het wijngaard-personeel onvoldoende tegen gezondheidsgevaar te hebben beschermd. Die rechtszaak illustreerde nog eens hoeveel verschillende, gevaarlijke en niet altijd 'legale' bestrijdingsmiddelen er destijds circuleerden. Bij een hoofdhaar-test werden er dit jaar nog zestien aangetroffen, waaronder één verboden gif.

 

Bordeaux-adepten hebben de neiging het spuitgedrag te bagatelliseren. Overal in de landbouw wordt gespoten. Aardbeien krijgen een nog zwaardere lading over zich heen dan wijnstokken, is dan het verweer. En bovendien blijven wijngaardwerkers tegenwoordig twee dagen weg uit een bespoten wingerd. Allemaal goed en wel, maar wie als consument al die negatieve berichten bij elkaar optelt, bestelt niet spontaan een kistje Bordeaux. Daarvoor heeft het imago teveel deuken opgelopen.

 

Wijnboeren kunnen in bepaalde regio’s niet zonder pesticiden omdat ze anders geen rendabele oogst binnenhalen. Als er over aard en frequentie van gifspuiterij een publicatieplicht op wijnetiketten zou komen, zou een aanzienlijk aantal wijnbedrijven bij de consument uit de gratie raken. Vandaar dat Bordeaux het houdt bij verminderingsdoelstellingen, zonder dat de Conseil mogelijkheden heeft om wijnboeren tot ´gewenst´ gedrag te dwingen. In heel Frankrijk maakt nog maar 8% biowijn. Rondom Reims en Epernay is de term bio-champagne nog nooit gevallen.

 

Cocktail

Voor de wijnconsument is vooral het antwoord van belang op de vraag: bevat wijn uit frequent bespoten wingerds schadelijke residuen? De Franse consumentenorganisatie Que Choisir heeft vastgesteld dat, louter getest op pesticiden en aanverwante bestrijdingsmiddelen, de achtergebleven hoeveelheid in grand-cru-wijn de laatste 4 jaar gemiddeld met twee-derden is teruggelopen. Over wijnen van lagere klasse zijn geen cijfers bekend. Of die residuen, waarvoor overigens geen verbods- of  kwantitatieve toelatingsregels bestaan, al of niet reageren op toevoegingen om de wijn ´op kwaliteit´ te brengen of te houden, is nog niet onderzocht. Maar het zou me niet verbazen dat, los van de aroma-vertekening, zo´n cocktail negatief uitwerkt op het menselijk fysiek. Veelzeggend is in dit verband dat een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Caen eerder heeft uitgewezen dat in 98% van de geanalyseerde wijnen 3.000 tot zelfs 11.000 keer zoveel pesticiden zaten dan maximaal voor een glas water is toegestaan.

 

Zo´n boodschap wil ´duur´ Bordeaux liever niet horen. President Farges pleit voor een snelle overschakeling op biologische wijnproductie. Maar voorlopig is de consumenten-vraag daarnaar omgekeerd evenredig aan het aanbod. En daarom laten steeds meer wijndrinkers Bordeaux, ook al vanwege overtrokken prijzen, links liggen.

 

Blijven de boeren achterlopen bij de 'gezondere' voorkeur van de consument, dan zal vooral in het Bordeauxse instap- en midden-segment de wijnverkoop steeds verder stagneren.