Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 406 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070370
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
687
1736
9203
13592
27839
388978
6070370

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 06:20

COLUMN: Bijna-Chianti

Wijnverkopers proberen hun handel zo duur mogelijk te slijten. Duur in de zin van een chique verpakking. Zo hebben wijnpiraten er een handje van grands crus te verkopen die het niet zijn, maar ‘in de buurt komen’. Of wijn van een wingerd die amper tien meter bij die van wereldklasse vandaan ligt. Zo heeft Larie Franz (Lampe) van De Wijnbeurs de gewoonte om zijn negotie nogal eens omhoog te kletsen met vergelijkingen die ofwel aanvechtbaar zijn of minder bijzonder dan hij voorgeeft. Soms sleept hij er zelfs de vorm van de fles bij om duidelijk te maken dat we toch echt iets unieks missen als we z´n aanbod laten schieten.

 

 

Herhaaldelijk heb ik voorbeelden aangedragen waaruit blijkt dat Franz en broeders in het kwaad de consument proberen te misleiden of op het verkeerde been te zetten. En erop aangedrongen daartegen strafrechtelijk op te treden. De georganiseerde wijnbranche, die het nu nog met de softe aanpak van de Reclame Code Commissie moet doen, blijft zeggen dat wettelijke vervolging in het verschiet ligt. Maar tussentijds gebeurt er niets dat piraten van ongewenste praktijken afhoudt. Het blijft bij signaleren of hoogstens een beschuldigende brief van de wijnhandelaren-vereniging, waarin op 'nooit meer doen' wordt aangedrongen.

 

Hinderlijk volgen

Om de argeloze consument te waarschuwen blijf ik de piraten hinderlijk volgen. Zoals ook weer naar aanleiding van het feit dat De Wijnbeurs leurt met een 'Chianti', waarvan Franz in een vlaag van 'eerlijkheid' zegt dat-ie het niet is. Want een deel van de druiven komt net van buiten het wettelijk afgebakende gebied. En het blote feit dat er geclassificeerde zônes zijn, mag in de optiek van de beursbaas toch niet verhinderen dat een wijn daarbuiten niet minstens zo goed of zelfs beter zou kunnen zijn.

 

Is die afbakening er dan voor niks?
Wijngaarden die naast elkaar liggen kunnen aanzienlijke kwaliteitsverschillen prijsgeven. Denk alleen maar aan de wijngaard van Clos de Vougeot die tientallen eigenaars kent en waar bodemvariatie zich al op de vierkante meter kan voordoen. Dat alleen al kan de kwaliteit van de druif sterk beïnvloeden.

 

Verscheidenheid

Van slechte druiven kun je nooit een jubelwijn maken. Het omgekeerde evenmin, tenzij de wijnmaker het verknoeit. Bovendien zijn de ligging van de wijngaard, de bezonning en het microklimaat van belang. De wijnboer kan zelf druivenrassen, plantdichtheid, wijngaardbehandeling, bemesting en bestrijdingsmiddelen kiezen. En bij de vinificatie gaat het om de vergistings- en opvoedingsmethoden, waarbinnen de verscheidenheid van opereren ondanks regels aanzienlijk is. Neem alleen maar de keuze van de gisten of het rijpingshout. Binnen een en dezelfde appellation kunnen de kwaliteitsverschillen zelfs zo groot zijn, dat ook daarbinnen weer zônes zijn aan te geven. De ´climats´ zijn daarvan een voorbeeld.

Kortom: wie misleidende wijnvergelijkingen verkoopt, gaat om het gewin aan al die verschillen voorbij. En dat nemen dan lieden voor hun rekening die zich wijnexperts 'met een eeuw proefervaring' noemen. Ze zouden zich eerder voor hun trucs moeten schamen.