Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 81 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072558
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1051
1824
11391
13592
30027
388978
6072558

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:23

COLUMN: 'Over z´n hoogtepunt'

Je zult maar het verwijt krijgen dat je 'over je hoogtepunt’ heen bent. Dat overkwam dezer dagen een wijn-collega, die ik nog nooit in gezelschap heb aangetroffen van zo’n per seizoen beschikbare langbenige vleesvervangster die meende zich die grap wel te kunnen permitteren. Nee, deze keer was er een ‘zintuig-fysioloog’ in het spel. Althans zo noemt zich ene dr. J.S. du Pont. En passant liet hij digitaal nog weten zich tot de opperste wijnadel te rekenen. De man presenteert zich als ‘commandeur’ in de Commanderie du Bontemps de Médoc et des Graves. Dus hij is niet van de straat.

 

 

De commandeur is uiteraard een liefhebber van wijn. En gecombineerd met zijn achtenswaardige professie heeft die status hem tot het besef gebracht dat onze eigen Harold Hamersma, zo beweert hij per mail, z´n beste tijd zou hebben gehad. Waarbij de term ‘hoogtepunt’ niet in een zinnelijke, maar in een ‘organoleptische’ context moet worden gezien.

 

Dat laat de opinie-chef(fin) van de NRC ons weten, nadat zij een aantal reacties op de krantenbijlage met de titel ‘Leven’ voor publicatie had geselecteerd. Kennelijk was er ook voor deze krant een leven na de wijndood, waarmee wij in diverse toonaarden in een eerdere wijnhaat-special van diezelfde krant eenzijdig waren bedreigd. Deze keer, aldus de opinie-redactrice, baarde de krant een ‘vrolijke special’, die op zijn beurt ook weer negatieve reacties van wijnafraders opleverde.

 

Dreun uitgedeeld

Fysioloog du Pont is, zo mailt hij, Hamersma dankbaar voor z´n ‘heidens monnikenwerk’. Waarmee hij ongetwijfeld doelt op Harolds periodiek eentonige bestaan, dat zich enkele maanden per jaar ontrolt tussen tientallen wijnkartons en de gootsteen. Maar tegelijkertijd deelt hij een dreun uit. Bedoelde wijnschrijver, inmiddels aardig in de zestig, zou, gegeven zijn leeftijd, bij het proeven zintuiglijk z´n uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Als Hamersma ( met assistentie) zo´n 8000 wijnen ‘test’, zou hij naar rekenarij van Du Pont 1000 dagen nodig hebben. Iets meer dan 3 jaar dus. Want papillen en reuksensoren moet je laten afkoelen. Daarom zou er na elke geproefde wijn 5 minuten pauze moeten volgen. Bovendien zou een wijntester maar 2 uur per dag in ‘topconditie’ kunnen zijn, weet de fysioloog.

 

Harder werken
Nou, maak dat Harold maar eens wijs. Mooie theorie, maar er moet harder gewerkt worden. Anders kun je naar die Grote Hamersma fluiten. Dan maar wat minder zintuiglijke du Pont-kwaliteit. Zo denkt de ‘concurrentie’ er ook over. Als we ervan uitgaan dat een tester- en dat is al royaal- drie minuten aan een wijn besteedt en daarna de pauze moet nemen die Du Pont voorschrijft, komt de proever niet verder dan 7 wijnen per uur. Dat zijn er dan 14 per dag als je doet wat onze ‘commandeur’ noodzakelijk vindt. In feite zegt-ie daarmee dat je wijnbeschrijvingen als resultaat van Hamersma’s proeftempo nauwelijks serieus kunt nemen. En dat geldt dan ook voor al die proefresultaten van zogeheten professionals, die, zoals mij enkele malen bij de Vinitaly is overkomen, zo´n 100 wijnen per dag krijgen voorgezet.

 

Du Pont, kennelijk een nog niet ontwaakt talent voor de Nationale Rekenkamer, zorgt dus voor een wereldwijde onttroning van ‘gekende’ gidsschrijvers en wijnjury´s. Hij heeft met een enkel mailtje het voetstuk onder deze wijnweters weggetrokken.

 

Hoe hebben ze die vakidioot ooit ‘commandeur' van een wijnconfrérie kunnen maken? Kunnen ze die met een indringend interview niet terug in z´n bubbel jagen?

Ik pleit voor ‘s mans ‘zachte’ degradatie tot wachtlijst-chevalier met TBS van een jaar in de glasbak.